Pravda za sve
StoryEditor

Uskraćuju povrat poreza zbog tobožnjih računalnih pogrešaka

19. Siječanj 2012.

Poreznici čekaju hoće li se obveznici žaliti, pa onima koji se ne žale ‘zaborave’ isplatiti razliku tobože računalnom pogreškom manje isplaćenog povrata preplaćenog poreza.

piše Ivica Grčar Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dokad ću morati trpjeti ucjenjivanje poreznika - pita naglas čitatelj Zvonko Vlahović. Tim se pitanjem čitatelj obratio novinarima, ali ne zbog toga što novinari znaju odgovor, nego radi toga da se ono objavi i tako postavi i svim ostalim poreznim obveznicima koji su izloženi teroru nekompetentnih hrvatskih poreznih vlasti. 

Porezna pravila iz D. StubiceSamo najupornijima vraća se preplaćeni porez Čitatelj piše da su mu i 31. svibnja 2010. nezakonito uskratili dio novca koji mu je trebao biti isplaćen na temelju povrata preplaćenog poreza iz 2009. I taj mu je novac bio vraćen tek nakon nekoliko predstavki, kao i nakon odlaska u Poreznu upravu u D. Stubici. Zbog svega se čitatelj obratio i g. M. Videku u Područnom poreznom uredu u Krapini, ali do danas mu nitko nije odgovorio. Zanimljiva je konstatacija čitatelja ‘da mu do danas nitko nije odgovorio’. Pa kamo bismo došli da pročelnici iz Porezne uprave odgovaraju na dopise svih poreznih obveznika? 

Čitatelj u svojem pismu navodi da mu poreznici i njihova voditeljica iz Područnog ureda Krapina, Ispostava Donja Stubica, ‘nisu znali napisati ispravno čak ni običan poziv, a svoj propust na upućenom pozivu (navedeni članci zakona uopće se nisu mogli odnositi na taj poziv) poslije su u razgovoru neuspješno pokušali opravdati računalnom pogreškom’.

Uskraćen povrat poreza Čitatelj kaže kako se čini da ‘voditeljica Ispostave porezne uprave u Donjoj Stubici misli kako su ljudi u manjim mjestima informatički nepismeni, a oni poreznici nedodirljivi bogovi kojima nitko ništa ne može’. Samo bih se djelomično složio s ogorčenim čitateljem, jer nije mi poznato što o poreznim obveznicima misli spomenuta voditeljica. Ali dobro mi je poznato da se u Poreznoj upravi uspješno izbjegava odgovornost zbog prekršaja ili čak kaznenih postupanja. S obzirom na broj poreznika koji su odgovarali za svoje propuste, mislim da poreznici imaju pravo kad o sebi misle kao o ‘nedodirljivim bogovima kojima nitko ništa ne može’.

Čitatelj piše da mu je poreznim rješenjem od 3. studenoga 2011. utvrđena razlika poreza i prireza te određen povrat preplaćenog poreza. Ali 21. prosinca 2011. na tekući račun čitatelja isplaćena je samo trećina iznosa naznačenog u rješenju izdanom mjesec dana prije.

U obrazloženju rješenja od 3. studenoga pisalo je da u poreznoj prijavi čitatelj nije naveo visinu dohotka od najma te da je isti utvrđen na temelju odgovarajućeg rješenja iste Ispostave. Čitatelja je to jako začudilo jer je prije više godina dobio upute od istih poreznika da dohodak od najma ne treba unositi u tu poreznu prijavu jer se porez na najam plaća posebno i obračunava na temelju posebnog rješenja. I tako je bilo sa svim dosadašnjim prijavama unatrag četiri ili pet godina.

Tek nakon nekoliko podnesenih prigovora poreznici su 28. prosinca 2011. čitatelju ipak isplatili preostale dvije trećine preplaćenog poreza, bez ikakvog pisanog obrazloženja ili bar isprike.

‘Ako prođe’ Zbog toga što je i prije morao podnositi prigovore, koji su začudo svi bili riješeni u njegovu korist (inače žalbe se u Ministarstvu financija odbijaju da ih se i ne pročita), čitatelj pita zašto mu nitko ne vrati upravne pristojbe koje je platio na prigovore kojih nije ni trebalo biti da su poreznici radili valjano svoj posao.Čitatelj kaže kako je već smiješno da se poreznici stalno izgovaraju ‘pogreškama u računalu’. Zašto već jednom ne poprave ta računala u Poreznoj upravi, pita čitatelj? Pitao je čitatelj poreznike i zašto čekaju da se na pogrešno isplaćen povrat preplaćenog poreza žale obveznici, umjesto da poreznici sami ispravljaju te pogreške? Na to pitanje poreznici su čitatelju odgovorili: ‘Da je to tako’. Čitatelj očito ne zna za načelo: ‘ako prođe’. To znači da poreznici čekaju hoće li se obveznici žaliti, pa onima koji se ne žale ‘zaborave’ isplatiti tobože računalnom pogreškom uskraćeni povrat preplaćenog poreza.

Pozivamo poduzetnike da iznesu svoje probleme. Tragom vaših napisa, upućivanjem na apsurde u pojedinačnim slučajevima upozoravat ćemo na nedostatke sustava u cijelosti i tako poduprijeti čitatelje Lidera kao pojedince u njihovim neravnopravnim sporovima s glomaznom državnom upravom.Kontakt: e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. tel. 01/6333-524 adresa: Ivica Grčar, Lider, Savska 41, 10144 Zagreb

05. svibanj 2024 06:16