Pravda za sve
StoryEditor

Vlada daje ‘tringeld‘ članovima Državnoga sudbenog vijeća

12. Siječanj 2012.

Članstvo u DSV-u trebala bi biti osobita čast i znak neovisnosti i nepristranosti, a ne samo jedan od načina primanja triju ili četiriju tisuća kuna ‘nagrade‘ od izvršne vlasti.

piše Ivica Grčar Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Nositelji hrvatske vlasti deklarativno se zaklinju u neovisnost sudstva i usporedno donose propise kojima ‘kupuju‘ suce. Sutkinja Silvija Sunčana Stubičar dostavila je svoj prijedlog za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom članka 92. Zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV), prema kojemu je propisano da članovima i predsjedniku DSV-a osim naknade za neostvarenu plaću ili zaradu i naknade troškova pripada i ‘nagrada‘.Odluku o iznosu paušalne mjesečne nagrade članovima i predsjedniku DSV-a, međutim, donosi Vlada kao tijelo izvršne vlasti. Sutkinja Stubičar u svojem prijedlogu Ustavnom sudu dokazuje da je takvo ‘nagrađivanje‘ članova i predsjednika DSV-a suprotno načelima diobe izvršne i sudske vlasti. Neosporno je riječ o kršenju načela diobe vlasti, ali je istodobno upitna odluka Ustavnog suda jer i suci tog suda ‘izborno‘ su ovisni o zakonodavnoj vlasti.  Podmićivanje ili... Prema Ustavu u sastavu DSV-a je sedam sudaca, dva sveučilišna profesora pravnih znanosti i dva saborska zastupnika, od kojih jedan mora biti iz oporbe. Vladinom Odlukom o naknadama i ‘nagradama‘ za rad predsjednika i članova DSV-a (NN 88/11) određeno je da predsjedniku DSV-a pripada ‘nagrada‘ u paušalnom mjesečnom iznosu od 4000 kuna neto, a članovima DSV-a također paušalno mjesečno ‘nagrada‘ od 3000 kuna neto. 

Neučinkovita kontrolaDubioze poreznih dugova

Piše mi čitatelj, u povodu teksta o tome da treba ukinuti nepotrebnu službu za žalbe u Ministarstvu financija, da sam na ‘pogrešnom tragu‘. Čitatelj tvrdi da se unutarnje kontrole ne stignu baviti službom za žalbe jer da kontrolori ‘vide više te da sada ‘češljaju‘ voditelje lokalnih ispostava Porezne uprave koji imaju ‘dubioze višemilijunskih poreznih dugova‘.A gdje su bili ti kontrolori koji ‘vide više‘ kad su dubioze poreznih dugova nastajale?

I sutkinja Stubičar piše: ‘U sastavu DSV-a su dva suca iz Vrhovnog suda, jedan sudac Visokoga prekršajnog suda, dva suca županijskih sudova te dva suca općinskih sudova. Plaće sudaca iznose od 20.000 kuna (suci Vrhovnog suda) do 11.000 kuna (suci općinskih sudova). Za sudjelovanje u radu DSV-a svi su suci već nagrađeni. Metodologijom izrade ocjene sudaca u članku 6. točka 13. propisano je da predsjednik ili član DSV-a dobiva četiri ili pet bodova. A ‘nagrađeni‘ su i Okvirnim mjerilima za rad sudaca tako da za sudjelovanje u radu DSV-a imaju pravo na oslobađanje od 50 posto norme‘.Nedvojbeno je da suci, s obzirom na to da su oslobođeni 50 posto norme, ipak dobivaju punu plaću unatoč tomu što su umjesto na sudu tijekom radnog vremena u DSV-u zbog sudjelovanja u radu DSV-a.

Zarada mimo plaće S obzirom na načela diobe vlasti, nije u skladu s Ustavom zakonska odredba prema kojoj izvršna vlast ‘daje nagrade‘ članovima DSV-a, odnosno da jedan od stupova (izvršne) vlasti ‘nagrađuje‘ drugi stup (sudbene) vlasti, jer bi između ta dva stupa vlasti trebala biti samo uzajamna kontrola i suradnja, a ne ‘nagrađivanje‘. Suci trebaju članstvo u DSV-u tumačiti kao osobitu čast i povjerenje koje su im iskazali njihovi kolege suci, a ne kao mogućnost da ih ‘nagradi‘ izvršna vlast.

Saborski zastupnici koji su izmjenama Ustava postali članovima DSV-a isto kao i suci ne bi trebali primati ‘nagrade‘, jer članstvo u DSV-u sastavni je dio njihova rada u Saboru za koji primaju plaće. Ni sveučilišni profesori pravnih znanosti po svojim redovitim plaćama i autorskim pravima ne bi trebali biti ovisni o ‘nagradi‘ izvršne vlasti.Sutkinja Stubičar ima pravo. Podaništvo sudaca prema izvršnoj vlasti kao zaposlenih prema poslodavcima najvidljivije je u sudskim sporovima protiv države. Na upozorenje državnog odvjetnika da pravno nije izgledno da država pobijedi u nekom sporu, nadležni ministar olako zahtijeva da se spor beskonačno odugovlači jer ‘u proračunu nema novca‘. Prema procjenama stručnjaka, za odštete koje bi država morala isplatiti trebao bi jednogodišnji proračun središnje države.

Pozivamo poduzetnike da iznesu svoje probleme. Tragom vaših napisa, upućivanjem na apsurde u pojedinačnim slučajevima upozoravat ćemo na nedostatke sustava u cijelosti i tako poduprijeti čitatelje Lidera kao pojedince u njihovim neravnopravnim sporovima s glomaznom državnom upravom.Kontakt: e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. tel. 01/6333-524 adresa: Ivica Grčar, Lider, Savska 41, 10144 Zagreb

05. svibanj 2024 16:40