Što i kako
StoryEditor

Donosimo iznose doprinosa za obrtnike u 2020. godini

07. Siječanj 2020.
porezi plaćanjefoto Getty Images/istockphoto
Piše:
piše Tin Bašić
[email protected]

Donosimo popis i nove iznose mjesečnih dobrinosa koje obrtnici plaćaju u 2020. godini. Početkom svake godine obrtnici postavljaju pitanja o tome koliko će mjesečno plaćati doprinose. Tako je ministar financija Zdravko Marić naredio iznose osnovica za obračun doprinosa za obvezna osiguranja za 2020. godinu. Namjerno smo napisali 'naredio je' jer je uistinu riječ o 'Naredbi' kao vrsti službenog dokumenta.

S obzirom na to da je taj dokument iznimno kompliciran i samo ga računovođa može razumjeti, iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) su nam ga 'preveli na hrvatski jezik'. Izradili su nam tri tablice u kojima jasno stoji koliko određeni obrtnik plaća i kako to čini (pod određeni mislimo na to je li riječ o paušalnom obrtu, obrtu obvezniku poreza na dohodak ili poreza na dobit).

Jako je važno napomenuti i to da nove mjesečne doprinose obrtnici plaćaju do 15. veljače, dakle temeljem obračuna za mjesec siječanj. Jednostavno rečeno - doprinosi za jedan mjesec uvijek se uplaćuju do 15. u idućem mjesecu.

Iznos doprinosa za 2020. za obrtnike 'paušalce'

Paušalni obrt je obrt koji svoje poreze i prireze plaća kvartalno.

Riječ je o obrtnicima čiji:

  • ukupni primici u prethodnoj godini nisu viši od 300.000,00 kuna (također, ako obrtnik u tekućoj godini prijeđe iznos od 300.000 kuna, automatski ulazi u sustav PDV-a)
  • nije u sustavu PDV-a

 

Iznos doprinosa za 2020. za obrtnike 'dohodaše'.

image
porez dohodaši 2020
foto

Obrtnik obveznik poreza na dohodak je obrtnik koji ostvaruje primitke od obavljanja samostalne djelatnosti obrta. Dohodak od obrta, što se utvrđuje prema poslovnim knjigama, razlika je između poslovnih primitaka i poslovnih izdataka što su nastali u istom poreznom razdoblju. 

 

Iznos doprinosa za 2020. za obrtnike 'dobitaše'

image
porez dobitaši 2020

Izmjenjeni su Zakon o porezu na dohodak te Zakon o porezu na dobit, što je stupilo na snagu 01.01.2020., a vezano je za obrtnike obveznike poreza na dobit.

Naime, najnovije izmjene brišu dosadašnje uvjete prema kojima je obrtnik već u slučaju ostvarenog primitka većeg od tri milijuna kuna morao postati obveznik poreza na dobit. Sada je to obveza samo ukoliko obrtnik ostvari više od 7,5 milijuna kuna što će velikom broju obrtnika omogućiti i povrat na sustav obračuna poreza prema naplati i vođenju poslovnih knjiga u sustavu poreza na dohodak.

Ako pojedini obrtnik temeljem poslovanja u 2019. godini ima temelj 'vratiti' se u poslovanje dohodaša (dakle, ako je tijekom 2019. godine ostvario prihode manje od 7,5 milijuna kuna), o tome MORA izvijestiti Poreznu upravu do 20.01.2020. godine. Obrtnici koji su tijekom 2019. godine premašili iznos primitaka u visini 3 milijuna kuna, ne moraju postati obveznici poreza na dobit od 01.01.2020. ako  je iznos primitaka manji od 7,5 milijuna kuna, osim naravno ako to sami ne žele.

11. travanj 2024 14:43