Što i kako
StoryEditor

Klasični životopis ili LinkedIn profil? Evo što kažu HR stručnjaci vodećih kompanija u Hrvatskoj

30. Ožujak 2021.
Kada se koristi na pravi način, LinkedIn profil vam može otvoriti mnoga vrata. Dotjerajte profil jer nikad se ne zna tko ga gleda.

S obzirom da je LinkedIn iznimno korisna društvena mreža za poslovni svijet neki poslodavci razmišljaju da, umjesto životopisa, od potencijalnih kandidata za posao traže LinkedIn profil. Osim toga, neki bi, umjesto klasičnih preporuka za potencijalne zaposlenike, radije čitali preporuke na LinkedInu. Sve je izglednije da bi to mogao postati trend.

Tome svemu možda je dodatno kumovala i korona-situacija s obzirom da su se razgovori za posao preselili uglavnom u virtualni svijet, pa zašto ne dati šansu i drugačijem obliku 'životopisa'.

Head hunting agencije vs. LinkedIn

I head hunting agencije i poslodavci koriste LinkedIn platformu za prikupljanje informacija o potencijalnim i novim zaposlenicima, ali i za aktivno traženje kandidata za zapošljavanje.

- Vjerojatno je taj način dolaska do kandidata za zapošljavanje prisutniji kod poslodavaca koji trebaju zaposlenike s usko specifičnim vještinama i znanjima i u industrijama gdje je generalni nedostatak radne snage, kao što je IT industrija. Činjenica je također da danas kada nešto trebate – prvo prosurfate na internetu – neovisno je li u pitanju proizvod, usluga ili osoba – kaže nam Hrvojka Kutle, HR stručnjakinja i certificirani coach iz Spirale izvrsnosti.

Prije 10 godina regrutacija i privlačenje kandidata bilo je jednostavno, objašnjava Kutle, a to je izgledalo tako da poslodavac oglasi radno mjesto i selekcionira te bira iz mase prijavljenih kandidata. Danas, pak, regrutacija i privlačenje više izgledaju kao dovlačenje - poslodavac ulaže puno resursa (novčanih, vremenskih, ljudskih) da bi privukao kandidate i onda još dodatno da bi privukao odgovarajuće kandidate. I često je uspjeh nedovoljno dobar, slab ili ga nema.

- Prema tome, poslodavci koriste sve načine dolaženja do kandidata, koji će im povećati mogućnost željenog ishoda, a to je nalaženje odgovarajućeg kandidata koji želi raditi kod vas. I da, to je često direktno kontaktiranje kandidata koji vam je zanimljiv putem LinkedIna kao više poslovne, nego zabavne društvene mreže – kaže Kutle i dodaje da su i profil na LinkedInu i životopis načini na koje se predstavljamo, a ono što je ključno su vještine i iskustvo kandidata.

Upravo to jest i ostat će način prvog predstavljanja gdje se moraju iznositi činjenice, a za odluku o zapošljavanju, ističe Kutle, to nikako ne bi trebalo biti dovoljno, ako poslodavac ljude smatra ljudima i tako se prema njima odnosi. Bez obzira na sve, neke se stvari ne mogu dobiti u životopisu ili na LinkedIn profilu, poput vrijednosti, vjerovanja, stavova, karaktera – što je za dugoročnu uspješnu suradnju poslodavca i zaposlenika od velike važnosti.

- S LinkedInom se smanjio jaz u dostupnim informacijama head hunting agencija i poslodavca. S Recruiter licencom, alatom na LinkedIn platformi, praktično imamo pristup istoj bazi kandidata kao i agencije pa se i potreba za angažiranjem agencija znatno smanjila – rekla nam je Danica Miller, rukovoditeljica za pribavljanje talenata i uvođenje u posao u Atlantic grupi.

Kako LinkedIn prihvaćaju tvrtke

Erste banka već duže vrijeme koristi platformu LinkedIn za objavu natječaja za posao te za proaktivnu pretragu potencijalnih kandidata za specijalistička radna mjesta. Koriste i alat LinkedIn Recruiter koji pomaže u pretraživanju baze profila na toj platformi.

- Iako već neko vrijeme koristimo napredne mogućnosti koje pruža LinkedIn platforma, pa tako i mogućnost prijave kandidata za otvorena radna mjesta u banci, vjerujemo da ćemo u budućnosti to činiti i više, kao i to da će još više potencijalnih kandidata prepoznati potencijal te društvene mreže te redovito ažurirati informacije na svojim profilima, koje su korisne kompanijama u procjeni potencijalnih kandidata – odgovoreno je na Liderov upit iz Erste banke.

Iz Atlantic grupe, pak, kažu da bi apsolutno uzeli u obzir prijave za radno mjesto putem LinkedIn profila jer smatraju da je on često podjednako informativan, a ponekad i informativniji od životopisa koji kandidat predaje pri prijavi za posao.

- U našem sustavu kroz koji se kandidati prijavljuju na natječaje u Atlanticu postoji čak i mogućnost prijave putem LinkedIn profila, tako da je to kod nas već standardna praksa i ne pravimo tu razliku. Bitno je da, bez obzira na formu, predstavljanje kandidata sadrži dovoljno informacija kako bismo mogli procijeniti ispunjavaju li ključne kriterije definirane za poziciju za koju se prijavljuju – kaže nam Danica Miller.

U Atlantic grupi LinkedIn koriste na dva načina. Prvi je za oglašavanje pozicija, a to su obično seniorske pozicije za koje smatraju da je ciljana populacija prisutnija na LinkedInu nego na klasičnim portalima za zapošljavanje. Osim toga, LinkedIn u Atlanicu koriste za direktnu pretragu kandidata, gdje se prvenstveno misli na takozvane pasivne kandidate koji ne traže posao u datom trenutku, ali bi u slučaju da dobiju zanimljivu ponudu razmotrili promjenu posla.

Kako izgleda idealan LinkedIn profil potencijalnog zaposlenika

Svi se slažu da, s obzirom da se radi o društvenoj mreži prvenstveno za poslovni svijet, LinkedIn profil mora biti 'uredan', pregledan, redovito ažuriran, informativan i bez suvišnih i nepotrebnih informacija, kako bi potencijalni poslodavac lako shvatio čime se točno osoba bavi te koja znanja i vještine ima.

- LinkedIn profil mora imati informacije o svim radnim angažmanima koje je ta osoba imala, uključujući ključne odgovornosti i postignuća. Također, važno je da sadrži infomacije o obrazovanju, dodatnim edukacijama, certifikatima i licencama – objašnjava Danica Miller iz Atlanic grupe.

Prije svega LinkedIn profil mora sadržavati točne i najnovije informacije o trenutnom radnom odnosu, kao i sva ostala radna mjesta na kojima je osoba radila i to kronološkim slijedom, ističu u Erste banci.

- Također, uz naziv radnog mjesta na kojem je osoba radila, jako je bitno napisati i nekoliko dodatnih podataka o tome kakva se točno vrsta posla obavljala i što to uključuje, jer je tako budućem potencijalnom poslodavcu lakše razumjeti kojim znanjima i vještinama osoba raspolaže. Korisne su nam i informacije o obrazovanju, a poželjna je i fotografija – kažu nam iz Erste banke.

Stoga imajte na umu da je LinkedIn odlična platforma za ostvarivanje poslovnih ciljeva. Kada se koristi na pravi način, LinkedIn profil vam može otvoriti mnoga vrata. Dotjerajte profil jer nikad se ne zna tko ga gleda.

23. travanj 2024 09:19