Što i kako
StoryEditor

Paušalci, Porezna uprava tvrdi da ste u prikrivenom radnom odnosu? Evo koja prava možete tražiti! 

07. Veljača 2020.
porezni inspektor
Piše:
piše Tin Bašić
[email protected]

U posljednjih nekoliko tjedana paušalni su obrtnici došli u fokus javnosti. Novi pravilnik koji je stupio na snagu uveo je priličnu paniku, ne samo među paušalne obrtnike nego i među tvrtke koje angažiraju paušalce. Naime, pravilnik je prilično široko odredio što je 'radni odnos'. No, otvorio je i pandorinu kutiju na koju upozorava i Liderova porezna stručnjakinja Marija Zuber.

- Koja bi socijalna i druga prava mogao pokušati ostvariti paušalni obrtnik za kojega je porezno tijelo utvrdilo da je naknada koju je primao, plaća? - pita se Zuber i odmah odgovara:

Propisano je da će mu se za plaćene doprinose uvećati osnovica za mirovinu. No paušalni obrtnik:

-  mogao bi od HZMO-a tražiti ne samo uvećanje osnovice, nego i priznavanje staža po osnovi radnog odnosa za cijelo razdoblje poslovnog odnosa, neovisno o tome jesu li doprinosi plaćeni za cijelo razdoblje (za radni odnos plaćanje doprinosa nije uvjet ostvarivanja mirovinskog staža).

- mogao bi od HZZO-a tražiti da mu se naknada za bolovanje ili možda naknada za rodiljni dopust odredi od osnovice plaće na koju se traži naknadno plaćanje doprinosa, a ne samo u visini propisanoj za paušalnog obrtnika.

- od poslodavca bi mogao tražiti da mu prizna plaćeni godišnji odmor ili isplati naknadu štete po toj osnovi, da mu isplati sve naknade, nagrade i pomoći koje taj poslodavac prema svom pravilniku o radu i kolektivnom ugovoru isplaćuje radnicima.

Ako dokaže da je imao status radnika, puno mu je povoljniji pravni položaj u slučaju stečaja toga poslodavca. Neizvjesno je kakav bi bio pravni ishod takvih zahtjeva radnika. U tome i leži dio problema, tvrdi Zuber.

Marija Zuber je u ovom broju Lidera napisala iscrpan tekst u kojemu definira nekoliko ključnih problema koje je novi pravilnik zapravo otvorio. 

Pročitajte SADA tekst u digitalnom i tiskanom izdanju LIdera. 

A u utorak, 11.veljače, ujutro taj ćemo tekst objaviti na portalu lider.media. 

19. travanj 2024 19:05