Što i kako
StoryEditor

[VIDEO] Školica komuniciranja Melite Pavlek: I lideri su ljudi

02. Siječanj 2020.
I lideri su ljudi
Piše:
piše Melita Pavlek
[email protected]
Lider moraju biti pouzdani, sigurni i uspješni. Ako su još privlačne vanjštine i motivirajuće energije onda se zovu IRON MAN ili još bolje AQUA MAN. Jer naime, takvi lider u stvarnosti ne postoje...

Lideri su ljudi i imaju pravo graditi svoj liderski utjecaj cijeli život. Rođeni lideri koje poznajemo globalno uz svoj su genetski kod vješto godinama brusili svoje vještine želeći biti bolji. Zato kada postanete voditelj tima, projekta ili organizacije i prvi puta dobijete priliku i u poslovnom okruženju biti lider budite prvo čovjek. Bez obzira što ćete graditi svoju reputaciju nemojte nikada zaboraviti utjecaj dobrog i iskrenog savjeta.

Kada si ne možete priuštiti stručnog coacha ili savjetnika za komuniciranje potražite u svojoj sredini onog jednog prijatelja kojemu vjerujete i čije komentare nije baš uvijek tako ugodno slušati. Kada ga nađete, ne puštajte ga iz vida. Jedan pogled u ogledalo (prijatelja) pomoći će vam u milijardu slučajeva u kojima bi hodali sa špinatom na prednjim zubima, a da vas nitko ne upozori na to. Zato potražite osobu koja će vam pomoći, koja će se veseliti kada se poboljšate i neće imati potrebu popravljati vas.

Samo jedan mali pomak u percepciji vaših postupaka, aktivnosti, nastupa i smjera može značiti ogroman poticaj za promjenu. Osobi recite koji su vaši ciljevi i zamolite iskrenu povratnu informaciju. Dovoljno je da imate povjerenja i pitanja koja će vam ta osoba uputiti bit će dovoljna da vam otkriju sasvim novi svemir.

Isto učinite i za vaše kolege. Budite upravo vi osoba koja će im dati iskren smjer, komentar, ali i kritiku. Ponašajte se onako prema njima kako biste vi voljeli da se u toj situaciji prema vama ponaša vaš nadređeni. Ne vičite, ne prijetite i ne spletkarite. To što jeste krvavi ispod kože u poslovnom okruženju ne daje vam pravo da budete manipulatori. Postoji jasna granica između upravljanja i manipulacije i ako ste posvećeni svojem cilju veoma ćete dobro razumjeti kada ste prešli granicu.

Čak i tada nemojte biti nedodirljivi. Priznajte grešku i ispravite odnos. Lideri nisu super heroji, ali ako se ljudski odnose prema svojim suradnicima snažniji su od MARVELA.

16. travanj 2024 19:19