Što i kako
StoryEditor

Školica komuniciranja Melite Pavlek: Kako komunicirati ‘u pidžami‘ i ne izgubiti sebe!

20. Ožujak 2021.

Različiti smo. Dok jedni uživaju u radu od kuće, drugi jedva čekaju da pandemija prođe kako bi se vratili u ured. Iako je to način i da uštedite na službenoj odjeći, putovanju i gablecu, sigurno postoje i loše strane ovakvog profesionalnog okruženja. Sve je puno savjeta kako organizirati takav rad te na što paziti. I zato ja neću upozoriti na to. Sigurna sam da sve to znate već napamet.

Ono o čemu puno manje razmišljamo je zapravo putovanje. Većina nas je putovala na posao. Par minuta ili par sati. I koristila to za čitanje, razgovor, razmišljanje, vrijeme za planiranje. Kada smo u sigurnosti našeg doma, toga nema. No toliko je nužno da može direktno utjecati i na efikasnost naših osam radnih sati. Putovanje, odlazak i dolazak i služe da se pripremimo ili zapravo odvojimo od poslovnih aktivnosti, od onoga što je naše slobodno vrijeme i privatni prostor. Miješanjem novih prilika to je sasvim nestalo i zato imamo prijedloge kako to vratiti. Jer ako to ne napravite vaša kuhinja, vaša spavaonica postat će vaš ured i dugoročno narušiti kućnu atmosferu koju imate.

Svako jutro uvedite svoj ritual i pripremite ukućane na to. Hoće li to biti 10 minuta ispijanja toplog mirisnog čaja prije početka dana ili čitanje knjige na balkonu - nije bitno. To je vrijeme u kojem se vi odvajate od privatnih obaveza i pripremate mentalno na drugačije okružje i teme o kojima ćete morati razmišljati. Što god da izabrali, samo stvorite naviku. Najgore što možete učiniti je da već iz kreveta tipkate i pretražujete pristigle službene mailove.

Isto vrijedi i za završetak dana. Pauza između poslovnih i privatnih obaveza je jednostavno obavezna. Za to će vam trebati puno više odlučnosti, ali jednom kad zatvorite službeni laptop nemojte ga više otvarati do idućeg radnog dana, ako to nije nužno. Dobar odmak i odmor između ta dva dijela dana biti će šetnja sa psom, odlazak s klincima na igralište ili bilo kakvo fizičko micanje iz prostora u kojem ste radili. Na taj način se i mentalno i fizički ISKLJUČUJETE iz kaotičnog radnog ritma.

Što god odabrali bit će sigurno korisno da vaš rad u pidžami ne bi bio napor već užitak, kao i inače. Jer pitanje je kada će službena odijela uopće doći na red. 

24. travanj 2024 06:36