Što i kako
StoryEditor

Želite raskinuti ugovor i odustati od zahtjeva za mjeru HZZ-a – saznajte kako

08. Lipanj 2020.

HZZ je na svojim internetskim stranicama objavio načine na koji se može raskinuti ugovor sklopljen radi primanja Potpore za očuvanje radnih mjesta te sve načine na koji poduzetnik to može učiniti ovisno o situaciji u kojoj se nalazi, a mi vam prenosimo najčešća pitanja i odgovore.

Prvo što morate znati da je raskid ugovora moguć uz povrat do sada primljenih potpora za Očuvanje radnih mjesta.

Ovo su najčešća pitanja i odgovori:

Predomislio sam se i ne želim koristiti potporu, do sada nisam dobio ni jednu isplatu. Kako mogu poništiti predani zahtjev?

Kroz Dopunu zahtjeva označite 'Odustanjem od zahtjeva' i pošaljite dopunu. Odustajanje je moguće jedino ako zahtjev nije predan u prethodnom razdoblju koje je zatvoreno za odustajanje jer je već nastala obveza predaje dokaza o isplati plaća i napravljen je ugovor. U tom slučaju morate zatražiti Raskid ugovora o čemu možete pročitati informacije u ostatku ove stranice. Sustav automatski zaključuje da li vam je dostupna opciju „odustajanje“ ili „raskid ugovora“.

Korisnik sam potpore za jedan ili više mjeseci (npr.ožujak i/ili travanj) ali ne želim primati potporu za buduće razdoblje. Mogu li zatražiti raskid ugovora za buduće razdoblje?

Da, možete. Dva su načina:

  • ako upravo predajete obvezni dokaz o isplati plaća za prethodno razdbolje za koje ste primili potporu – pošaljite dokaz o isplati plaće i istovremeno označite da tražite raskid ugovora. U polju "Razlog dopune zahtjeva" objasnite da tražite raskid za buduće razdoblje
  • ako ste već poslali dokaz o isplati plaća a želite raskinuti ugovor (za buduće razdoblje) – koristite Dopunu zahtjeva i zatražite raskid. U polju "Razlog dopune zahtjeva" napišite da tražite raskid za buduće razdoblje.

Želite raskinuti ugovor i vratiti dobiveni novac – sve ili za dio do sada primljenih potpora. Kako to mogu napraviti?

Dva su načina:

  • ako upravo predajete obvezni dokaz o isplati plaća za prethodno razdbolje za koje ste primili potporu – pošaljite dokaz o isplati plaće i istovremeno označite da tražite raskid ugovora. U polju "Razlog dopune zahtjeva" objasnite da želite vratiti do sada zaprimljene uplate (sve ili za dio mjeseci).
  • ako ste već poslali dokaz o isplati plaća, a želite raskinuti ugovor za prethodno razdoblje – koristite Dopunu zahtjeva i zatražite raskid. U polju "Razlog dopune zahtjeva" napišite da tražite raskid za prethodno razdoblje i naznačite za koji mjesec/mjesece.

Koje su posljedice raskida ugovora ako sam već dobio potpore?

Poslodavac je dužan vratiti zaprimljene uplate na ime potpore za mjesec/mjesece za koje je zatražio raskid. Nema drugih posljedica.

24. travanj 2024 03:29