Tehno
StoryEditor

Europska komisija predlaže okvir za uvođenje digitalnog eura

28. Lipanj 2023.
digitalni euro

Europska komisija je u srijedu predložila uspostavu okvira za moguće uvođenje digitalnog eura te prijedlog da se osigura obavezno prihvaćanje plaćanja u gotovini kako bi se odagnao strah mnogih da bi digitalna valuta mogla posve istisnuti gotovinu.

Komisija je predložila i da digitalni euro, nematerijalna valuta, dobije status zakonskog sredstva plaćanja u europodručju, a trenutačno taj status imaju samo novčanice i kovanice eura.

- Današnjim prijedlozima također će se osigurati da gotovina i dalje bude u potpunosti dostupna, dok će Europskoj središnjoj banci omogućiti da s vremenom razvije praktične aspekte digitalnog eura - izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Dodao je da bi plaćanje digitalnim eurom bilo ‘sigurno i zaštićeno, trenutačno i praktično - online i offline‘.

Digitalni euro nudio bi mogućnosti koje i danas pružaju kartice i aplikakacije, ali i plaćanje bez pristupa internetu, što nije moguće s karticama ili mobilnim aplikacijama. Tzv. offline digitalni euro omogućavao bi transakcije i bez internetske veze ako je druga strana u transakciji fizički blizu, bilo da je riječ o osobi ili o trgovini. To bi omogućilo i plaćanje i u udaljenim područjima s nepouzdanom internetskom vezom  te u slučaju nedostatka komunikacijskih mreža ili nestanka struje.

Za donošenje zakonskog okvira nadležni su zakonodavna tijela u EU-u, Vijeće i Parlament, ali konačnu odluku o uvođenju digitalnog eura donosi Europska središnja banka. Komisija navodi da će do uvođenja digitalnog trebati nekoliko godina, u svakom slučaju neće ga biti prije 2028. godine.

Digitalni euro bio bi i jednakovrijedan gotovinskom. Za razliku od kripto imovine, digitalni euro bio bi novac središnje banke. Europska središnja banka jamčila bi da je siguran, da ima stabilnu vrijednost i da se može zamijeniti po nominalnoj vrijednosti za eurogotovinu. Nasuprot tome, kriptoimovina može značajno fluktuirati u vrijednosti i ne može se zajamčiti njihova zamjena u euro gotovinu. 

Digitalni euro moći će se koristiti bilo gdje u europodručju, bez obzira gdje se platitelji nalazi i koju komercijalnu banku ili pružatelja usluga plaćanja koriste. Plaćanje će biti moguće u svakom trenutku, 24 sata dnevno, 365 dana u godini.

Digitalni euro omogućio bi i osobama bez bankovnih računa da vrše ili primaju digitalna plaćanja i da besplatno pristupaju osnovnim funkcijama. Te funkcije uključivale bi i pretvaranje gotovine u digitalni euro i obrnuto. Trenutačno, oko četiri milijuna ljudi u EU-u nema bankovni račun što ih stavlja u nepovoljan položaj jer ne mogu, primjerice koristiti usluge elektronske trgovine.

Komisija navodi da bi digitalni euro poboljšao privatnost korisnika, a korištenjem digitalnog eura bez pristupa internetu privatnost korisnika bila bi jednaka kao da koristi gotovinu.

Komisija navodi da je cilj današnjih prijedloga osigurati da oni koji to žele i dalje mogu plaćati u gotovini,  tako da se propiše zakonska obveza o prihvaćanju gotovine, što bi, između ostaloga, onemogućilo poduzećima da jednostrano uvedu isključivo bezgotovinsko plaćanje.

Komisija ističe da digitalni euro neće zamijeniti gotovinu, nego će biti još jedna dodatna mogućnost plaćanja.

Digitalni euro zabrinjava banke koje se boje zbog mogućeg velikog gubitka prihoda ako pojedinci masovno počnu povlačiti svoje pologe s računa i pretvarati ih digitalni euro, koji se za razliku od novčanica i kovanica na bi nalazio u njihovim bilancama.

Stoga Komisija predlaže da se ograniči iznos koji svaki pojedinac može imati u digitalnoj valuti.

29. travanj 2024 05:31