Tehno
StoryEditor

Hoće li velika potražnja za novim iPhoneom 15 preokrenuti Appleov trend pada prodaje?

25. Rujan 2023.

Malo više od mjesec dana nakon što je Apple izvijestio o padu prihoda od prodaje u drugom tromjesečju ove godine, što je već treće uzastopno tromjesečje s tim negativnim trendom, lansiranje najnovijeg iPhonea 15 ulijeva nadu da bi se taj trend uskoro mogao preokrenuti. Naime, unatoč visokoj inflaciji, rastu kamatnih stopa i nesigurnostima oko recesije, novopredstavljeni model iPhonea, a posebno najskuplji iPhone 15 Pro Max, za sada ima bolje prodajne rezultate od očekivanih.

Kako prenosi Yahoo Finance, pozitivno je to iznenadilo tržišne analitičare, jer se pokazalo da pametni telefoni predstavljaju ‘lakšu‘ potrošačku odluku nego što se pretpostavljalo. Na temelju podataka o prednarudžbama, analitičari Morgan Stanleya i Wedbusha izvijestili su o snažnoj prodaji novog iPhonea, a posebno vrhunskog (ujedno i najskupljeg) iPhone 15 Pro Max modela. Analitičar Credit Suissea također je primijetio duža vremena isporuke za narudžbe ovog modela, što ukazuje na veliku potražnju.

Forbes također izvještava o rasprodanim predbilježbama za iPhone 15 i dugim redovima čekanja u gradovima diljem svijeta, na primjer, u New Yorku, Dubaiju i Šangaju.

Značajan interes i u Hrvatskoj

U Hrvatskoj su novi iPhone 15 te njegovi modeli Plus, Pro i Pro Max predstavljeni u petak u iSTYLE trgovini u zagrebačkom Arena centru, a cijene se kreću od 1059,99 do 2179,99 eura, ovisno o modelu i memoriji. Novi iPhone ima unaprjeđenu kameru, dolazi u novim bojama, ali najveća promjena svakako je USB-C konektor za punjenje, napravljen zbog nove direktive Europske unije koja nalaže da svi uređaji moraju imati iste vrste punjača, konkretno USB-C, na što je Apple teško pristao.

Iz iSTYLE trgovina za Lider su potvrdili da su u prvom vikendu prodaje ‘zabilježili značajan interes kupaca za novom serijom iPhone 15‘.

– Međutim, ne raspolažemo konkretnim brojkama o trenutačnoj potražnji. Redovito pratimo situaciju te kupcima osiguravamo ažurirane informacije o dostupnosti željenih uređaja u našim trgovinama – kratko komentiraju iz iSTYLE-a.

Uređaji iz Indije

Budući da prodaja iPhonea čini više od polovicu ukupnih prihoda Applea, vijesti o velikoj potražnji za novim modelom mogle bi ohrabriti investitore. Međutim, ne slažu se svi analitičari s tim pozitivnim trendom. Na primjer, Tim Long, analitičar Barclaysa, također je na temelju svog istraživanja o prednarudžbama, primijetio blagu sklonost jeftinijim modelima iPhonea 15 u usporedbi s prošle godine predstavljenim modelom iPhone 14.

Također, kinesko tržište na kojemu je prošle Apple ostvario čak 19 posto svojih ukupnih prihoda, suočava se s gospodarskim usporavanjem i rastom nezaposlenosti (posebno mladih), stoga bi sve poteškoće u Kini mogle utjecati i na dionice Applea. Ipak, Long u svojoj analizi procjenjuje smanjenje broja narudžbi na kineskom tržištu od svega pet posto u odnosu na prošlu godinu, što ne bi trebalo značajno utjecati na ukupne prihode Applea.

Iako se većina Appleovih proizvoda još uvijek proizvodi u Kini, s obzirom na geopolitičke napetosti Apple želi uključiti druge zemlje u svoje opskrbne lance, posebice Indiju i Vijetnam. Stoga je ovo prva prodaja iPhonea koji su proizvedeni u Indiji. Isto tako, prenosi Hina, pandemija koronavirusa i ruski rat protiv Ukrajine otkrili su negativne strane ovisnosti opskrbnih lanaca o međunarodnim okolnostima, a Indija za proizvodnju pametnih telefona osigurava i državne poticaje.

Nastavak rasta ili usporavanje?

Međutim, ostaje za vidjeti hoće li lansiranje i prodaja iPhonea 15, ujedno i najprodavanijeg proizvoda Applea, pomoći Appleu da vrati ukupne prihode u trećem tromjesečju ove godine ‘u plus‘. Naime, u posljednja tri tromjesečja (od listopada 2022. do lipnja 2023.) Apple bilježi pad prihoda, što je najdulji period u posljednjih sedam godina.

Iako je pretprodaja iPhonea 15 dala nadu investitorima, tek će se nakon nekog vremena vidjeti hoće li se Appleovi prihodi vratiti na uzlaznu putanju ili će se trenutno najvrednija kompanija na svijetu suočiti s usporavanjem.

U petak, nakon predstavljanja iPhonea 15, dionice Applea porasle su više od 0,5 posto, na 174,79 dolara, a ukupno su od početka ove godine narasle za 39 posto. Forbes predviđa da će u trećem kvartalu ove godine iPhone Appleu donijeti 39,7 milijardi dolara prihoda.

27. travanj 2024 17:38