Tehno
StoryEditor

HUP-ICT: Tvrtke moraju shvatiti da digitalizacija ne mora biti skupa, ali je ključna za konkurentnost

15. Studeni 2023.

Prihvaćanje novih tehnologija ne mora nužno biti skupo, ali je jedini jamac zadržavanja konkurentnosti i opstanka na tržištu, posebno u uvjetima povećane neizvjesnosti u gospodarstvu. Osim straha od promjene i novosti, izazov prilikom digitalizacije jest i veliki jaz u implementaciji novih tehnologija između malih i srednjih tvrtki u odnosu na velike. Kako bi se taj jaz smanjio nužno je da zaposlenici, ali posebno i vlasnici, članovi uprava i menadžment tvrtki, shvate da mogućnosti koje nudi nova tehnologija (poput, primjerice, alata umjetne inteligencije) imaju direktan utjecaj na produktivnost ljudi, a potom i na profitabilnost organizacije. Rečeno je to tijekom današnjeg brifinga članova HUP-ICT udruge, a na primjerima rješenja Ericssona Nikole Tesle, CROZ-a i IKEA-e prikazano je kako se tehnologije umjetne inteligencije, proširene stvarnosti i robotizacije mogu jednostavno primijeniti u svakodnevnom poslovanju.

– Digitalizacijom možemo značajno povećati produktivnost poslovanja, i što se tiče smanjenja troškova i što se tiče optimalne organizacije internih procesa. I to je važan dio digitalne transformacije na koji trebamo više poticati pa i educirati domaće poduzetnike jer ako u tom dijelu zaostaju u vrlo kratkom vremenu će izgubiti konkurentnost. No, pravi potencijal primjene digitalnih tehnologija u poslovanju je otvaranje novih poslovnih prilika putem inoviranja u smislu novih ili poboljšanih proizvoda, otkrivanja novih tržišnih niša i stvaranja novih poslovnih modela, a na to želimo inspirirati poduzetnike. Na skorašnjoj konferenciji Digitalna (R)evolucija 4.0 cilj nam je ukazati na obje ove dimenzije digitalne transformacije i kroz primjere motivirati što veći broj hrvatskih poduzeća da aktivnije krenu u ovom smjeru – izjavio je Ivan Maglić, član Izvršnog odbora HUP-ICT udruge i programski direktor Digitalne (R)evolucije koja se 28. studenoga održava u Zagrebu.

image

Ivan Maglić

Malim i srednjim tvrtkama potrebna potpora

– Digitalna tehnologija je pokretač produktivnosti. Svi koji se žele razvijati u biznisu moraju brzo usvajati tehnologije. Male tvrtke su često agilnije u usvajanju pojedinih poslovnih procesa od velikih, no važno je koristiti tehnologiju i za poboljšanje internih procesa i za inoviranje koje omogućuje otvaranje novih prilika na tržištu. Digitalizacija ne mora nužno biti skupa niti je put u nepoznato – dodao je Hrvoje Balen, predsjednik HUP-ICT udruge.

Na zaostajanje u digitalizaciji, posebno u segmentu malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj, upozorila je i Europska komisija u izvješću Digitalno desetljeće Europe: Digitalni ciljevi do 2030. godine. Europska komisija je među preporukama istaknula da bi Hrvatska trebala ubrzati i procese digitalizacije poslovanja i poduzeća uz javne potpore radionicama i treninzima, povećanje sudjelovanja u postojećim programima (financiranja), posebno među malim i srednjim poduzećima. Također, iz EK nas potiču na povećanje broja ICT stručnjaka, i to povećanjem kapaciteta obrazovnog sustava, ali i konkretnih mjera zadržavanja tih stručnjaka u zemlji, pa onda i privlačenja više ICT studenata i stručnjaka u Hrvatsku.

U ICT-ju potrebno čak 50 tisuća novih zaposlenika

Međutim, da bi Hrvatska dostigla svoje ciljeve digitalnog desetljeća do 2032. godine, bit će potrebno udvostručiti trenutni broj od 50 tisuća zaposlenika u ICT sektoru, istaknuto je tijekom brifinga. To bi, pak, imalo multiplikativni efekt dodatnog zapošljavanja i u drugim djelatnostima, kao što su marketing, ekonomija, računovodstvo i slično. No uzme li se u obzir nedostatak obrazovnih programa, demografski izazovi s kojima se Hrvatska susreće te porezna opterećenja na plaće ICT stručnjaka, ideja o udvostručivanju broja zaposlenika u ICT-ju zvuči vrlo ambiciozno. Balen je istaknuo da imamo vrlo dobar potencijal za daljnji razvoj ICT sektora u Hrvatskoj, ali ga moramo nastaviti njegovati.

– Percepcija jest da su to kompanije kojima ne treba pomoć, ali ako želimo postići ciljeve da udvostručimo broj ICT stručnjaka u sljedećih deset godina i stvoriti nove kompanije koje će zapošljavati, moramo raditi i na infrastrukturnim rješenjima te poreznim rasterećenjima kako bismo zadržali stručnjake, jer danas se natječemo na globalnom tržištu – zaključio je Balen.

27. travanj 2024 12:25