Tehno
StoryEditor

Kad haktivisti vode ratove, čak i vlade padaju

04. Prosinac 2022.

Naizgled je beskrajan niz kibernetičkih napada koje su kompanije, bolnice, škole, pa i državne institucije, pretrpjele ove godine svugdje u svijetu, ali u časopisu MIT Tech Review ipak ističu da je, vjerojatno, glavna priča i u svim hakerskim i ICT vijestima 2022. bila Ukrajina i napadi ruskih vladinih skupina na nju.

Ukrajina, navode, pod vodstvom tamošnje agencije za kibernetičku sigurnost godinama radi na svojoj kibernetičkoj obrani, a od početka rata dobila je i potporu međunarodne zajednice. U priču o obrani od hakera i njihovih ucjena, tj. ransomwarea, zatim se uplela i decentralizirana, međunarodna kibernetička koalicija poznata kao IT vojska te postigla neke važne hakove, pokazavši da u ratovima (barem onima kibernetičkima) mogu pobjeđivati haktivisti.

Manje sreće u kibernetičkoj obrani i napadu ipak su ove godine, čini se, imale vladine agencije u Kostariki, Crnoj Gori i Albaniji. Pretrpjele su štetne napade ucjenjivačkim programima, a MIT Tech Review podsjeća kako je Vlada Kostarike čak proglasila izvanredno stanje nakon napada ransomwareom. Albanska je pak vlada nakon destruktivnoga kibernetičkog napada iz zemlje protjerala iranske diplomate – prvi put u povijesti kibernetičke sigurnosti.

Prema podacima tvrtke Recorded Future, specijalizirane za kibernetičku sigurnost, 2022. bit će zapisana u anale kao godina s najviše napada ucjenjivačkim programima. Analitičari su uvjereni da će se te opake vrste hakiranja nastaviti idućih godina, ali ne vjeruju da će iduća godina biti posebno dramatična.

27. travanj 2024 20:33