Tehno
StoryEditor

Microsoftovo ulaganje u OpenAI pod revizijom britanskog regulatora

08. Prosinac 2023.
AI regulacija, umjetna inteligencija

Britanski regulator izvijestio je da će analizirati Microsoftovo partnerstvo sa startupom OpenAI kako bi utvrdio mogući negativan utjecaj na tržišno natjecanje zbog odnosa tehnološkog diva s jednom od najvažnijih AI tvrtki danas.

Uprava za tržišno natjecanje i tržište (CMA) rekla je u priopćenju provjerava je li Microsoftovo ulaganje od 10 milijardi dolara u OpenAI dovelo do ‘relevantne situacije spajanja, u kojoj su dvije ili više tvrtki prestale ili će prestati biti različite kao rezultat transakcije‘. Znači, sumnja da je partnerstvo de facto rezultiralo Microsoftovim preuzimanjem kontrole nad OpenAI-jem 

CMA je rekao da je tempo kojim se umjetna inteligencija skalira ‘bez premca u gospodarskoj povijesti‘, te da napredak u takozvanim temeljnim modelima, koji opisuju alate umjetne inteligencije opće namjene kao što je ChatGPT, predstavlja ‘ključni trenutak u razvoju ove transformativne tehnologije‘.

Regulator je rekao da će preispitati je li Microsoftovo partnerstvo s OpenAI-jem rezultiralo stjecanjem kontrole – drugim riječima, situacijom u kojoj jedna tvrtka ima materijalni utjecaj, tj. kontrolu ili više od 50 posto glasačkih prava nad drugim subjektom.

Izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman rekao je 29. studenoga da će Microsoft u upravnom odboru imati status promatrača, što znači da će imati pristup povjerljivim informacijama, ali neće imati pravo glasa.

Microsoft je u petak zanijekao da je preuzeo kontrolu nad OpenAI-jem.

- Jedina je promjena Microsoftov status promatrača u odboru OpenAI-ja, bez prava glasa, što se bitno razlikuje od, primjerice, Googleove kupnje DeepMinda u Velikoj Britaniji.  Blisko ćemo surađivati sa CMA-om kako bismo pružili sve potrebne informacije. -  priopćio je predsjednik Microsofta Brad Smith.

Krajem studenog odbor OpenAI-ja naprasno je smijenio Altmana s pozicije izvršnog direktora, ustvrdivši da je izgubio njihovo povjerenje. 

U obrazloženju smjene članovi odbora rekli su samo da nije "uvijek bio iskren u komunikaciji", što im je otežalo obnašanje dužnosti. Nisu precizirali u čemu navodno nije bio iskren.

Samo nekoliko dana kasnije startup je izvijestio da se Altman vraća na poziciju izvršnog direktora, a najavili su i promjene u odboru koji ga je smijenio i imenovanje novih članova, bivšeg američkog ministra financija Larryja Summersa i bivšeg čelnika Salesforcea Breta Taylor.

Povratak Altmana na dužnost izvršnog direktora mogao bi značiti novo poglavlje u razvoju neprofitnog startupa koji je dugo pokušavao balansirati između straha od potencijalnih prijetnji umjetne inteligencije i njezinog potencijala za komercijalizaciju, napominje Reuters.

Čini se da je izmjene u odboru direktora idu na ruku Altmanu i Microsoftu koji ga financijski podupire i već nudi tehnologiju OpenAI-ja poslovnim korisnicima diljem svijeta, dodala je tada agencija.

30. travanj 2024 05:53