Tehno
StoryEditor

Musk planira verifikaciju Twitter računa naplaćivati osam dolara mjesečno

02. Studeni 2022.
Elon Musk

Muskova je želja povećati prihode od pretplata, a u njegovom bi idealnom scenariju svi korisnici plaćali uslugu korištenja Twittera

Kralj horora Stephen King na svom se Twitter profilu javno požalio zbog najavljenog dizanja cijena Twitter Blue usluge s 4,99 na 19,99 dolara. Navodeći da nije stvar u novcu nego u principu, američki je književnik zaključio da bi Twitter zapravo trebao plaćati njemu, a ne obratno.

Na taj njegov bunt odgovorio je novi vlasnik Twittera ili, kako mu stoji u opisu profila, ‘Twitter Complaint Hotline Operator‘, Elon Musk koji je odgovorio da ‘i oni trebaju plaćati račune!‘. Twitter se, poručio je Musk, ne može u potpunosti osloniti na prihode od oglašavanja te predložio cijenu od osam dolara. Iako je Musk dosad pokazao da je brži na jeziku nego u ispunjenju obećanja, pa svaku odluku valja uzeti sa ‘zrnom soli‘, stručni mediji smatraju da bi cijena od osam dolara mjesečno mogla biti realna.

Muskovi planovi

Twitter je s verifikacijom profila kroz uslugu Twitter Blue krenuo 2009. godine. Tada im cilj nije bio generirati prihod već povećati povjerenje korisnika u društvenu platformu. Verificirani profili su dobivali vizualnu oznaku – plavu kvačicu, a na taj su način korisnici mogli biti sigurni da su vlasnici računa, najčešće slavne osobe, političari, kompanije, brendovi, novinske organizacije i slično, autentični i stvarni, a ne varalice.

Naravno, vlasnici plave značke, odnosno pretplatnici, imaju i određene benefite, pa tako, primjerice, mogu objavljivati duža videa i biti izloženi manjem broju oglasa. Musk je pak još u travnju, tijekom pregovora o kupnji, naveo da Twitter želi učiniti boljim nego je ikad bio, poboljšati proizvod novim značajkama, povećati povjerenje te pobijediti varalice i botove. No, kako se sad čini, želja mu je i povećati prihode od pretplata, a u njegovom idealnom scenariju svi korisnici plaćali uslugu korištenja Twittera.

30. travanj 2024 05:02