Tehno
StoryEditor

Nakon tri godine čekanja, Reddit bi u ožujku napokon trebao pokrenuti IPO

19. Siječanj 2024.

Društvena platforma Reddit izradila je detaljne planove za pokretanje svoje inicijalne javne ponude (IPO) u ožujku, napredujući s izlistavanjem na burzi na koji se čekalo više od tri godine. Bit će to prvi IPO velike društvene mreže koji će debitirati od 2019. godine kada je isto učinio Pinterest.

IPO dolazi u trenutku kada se Reddit i njegovi konkurenti suočavaju s oštrom konkurencijom u oglašavanju kao što im je u posljednje vrijeme TikTok i Facebook. Tvrtka je prijavu za IPO podnijela u prosincu 2021., a završetak procesa izlistavanja predviđa se za kraj ožujka.

Reddit je procijenjen na oko 15 milijardi dolara te planira prodati oko 10 posto svojih dionica u IPO-u, piše Reuters dok je Bloomberg početkom ove godine izvijestio da tvrtka pregovara s potencijalnim investitorima poput Goldman Sachsa i Morgan Stanleya. Ipak, mnogi pišu da bi Redditovi planovi mogli biti odgođeni što nije rijetka pojava pa su zato i odbili komentirati vijest o IPO-u.

Reddit su sada već davne 2005. godine osnovali Steve Huffman i Alexis Ohanian, a ogromnu je popularnost stekao zahvaljujući svojim nišnim grupama za raspravu. Tvrtka prihode primarno ostvaruje oglašavanjem, a u prošlosti je svoje gubitke pripisivala ulaganju u platformu i korisnicima koji su nezainteresirani za oglašavanje na njoj.

Središte brojnih kontroverza

Čelnici popularne društvene mreže suzdržavali su se od pokretanja IPO-a sve dok se nisu približili profitabilnosti, a kontinuiranom odgađanju izlistavanja pridonijeli su i naleti volatilnosti koji su zatvorili IPO tržište u protekle dvije godine.

Pretpostavlja se da je Reddit u prošloj godini generirao nešto više od 800 milijuna dolara prihoda od oglašavanja što je 20 posto više nego godinu ranije. Naravno prošla je godina bila iznimno dobra za društvene mreže pa su se tako Metine dionice više nego utrostručile u vrijednosti tijekom prošlih 12 mjeseci, dok su dionice Snapa porasle 60 posto u istom razdoblju.

Tijekom godina svog postojanja platforma je bila u središtu brojnih kontroverza, poput one sa GameStopom, a zanimljivo je da je prošlog ljeta na platformi krenuo i štrajk protiv njene politike korištenja.

Podsjetimo, u lipnju 2023. milijuni korisnika nisu mogli pristupiti svojim grupama jer su se moderatori pobunili protiv platforme zbog politike o visokim cijenama pristupa programskom sučelju Reddita.

Nekoliko tisuća subreddit grupa nije radilo, a sve je počelo s objavom da Reddit želi naplaćivati programerima aplikacija trećih strana, koje su napravljene da pomognu korisnicima u navigaciji stranicom, prikupljanje podataka s platforme.

U svakom slučaju, Reddit je jedna od omiljenih drušvenih mreža milijunima korisnika na interneta, a njegova mobilna aplikacija danas broji više od 100 milijuna preuzimanja u trgovinama aplikacija pa bi i IPO itekako mogao izazvati veliku zainteresiranost.

02. svibanj 2024 01:41