Tehno
StoryEditor

Robotizirani razgovori za posao uzeli maha tijekom pandemije

15. Travanj 2022.

Kada se prijavljuju za posao, većina ljudi, naravno, očekuje da ih intervjuira čovjek. No, kako prenosi Business Insider, sve veći broj kandidata u SAD-u pri prvom se susretu s potencijalnim budućim poslodavcem mora suočiti s umjetnom inteligencijom.

Poslodavci, naime, prvo pozovu kandidate da se snime kako odgovaraju na niz pitanja u ograničenom vremenu, a potom se ti videozapisi pregledavaju pomoću umjetne inteligencije. Algoritmi za procjenu kandidata mogu čak 'skenirati' i neverbalnu komunikaciju kandidata, uključujući izraze lica i ton glasa, kao i sadržaj njihovih odgovora. Umjetna inteligencija je stoga namijenjena procjeni snage mekih vještina kandidata, kao što je to, primjerice, prilagodljivost.

Lindsey Zuloaga, glavna znanstvenica za podatke platforme HireVue za intervjue s umjetnom inteligencijom, kaže da algoritmi njihove tvrtke rade na obradi prirodnog jezika i usklađivanju kompetencija kako bi kandidatima dodijelili uloge. Ipak, mnogi ne razumiju kako tehnologija funkcionira niti kako se najbolje pripremiti za takve nove vrste 'razgovora' za posao.

Tehnologija bolja od razumijevanja

Prema rezultatima istraživanja koje su proveli Petrakaki, Zahira Jaser i njihove kolege na Poslovnoj školi Sveučilišta u Sussexu 2021. godine, kandidati teško shvaćaju da ih ocjenjuje robot. Ne znaju što algoritam traži i što sve procjenjuje, osobito mlađi kandidati.

– To je jedan od onih slučajeva u kojima je tehnologija napredovala brže od našeg razumijevanja načina na koji se implementira – rekao je Jaser, jedan od autora istraživanja.

S obzirom da različite tvrtke koriste automatizirane intervjue za posao na različite načine, Petrakaki pak preporučuje kandidatima da pitaju tvrtke kakvu ulogu umjetna inteligencija igra u procesu selekcije – olakšava li intervjue ili sudjeluje u procesu donošenja odluka. Također, važno je znati i koji se podaci prikupljaju i obrađuju u te svrhe.

Kontroverzna pitanja

U 2019. tek nešto manje od polovice tvrtki u SAD-u koristilo je umjetnu inteligenciju za pristup ili provjeru kandidata, prema velikoj analizi američke tvrtke Mercer za upravljanje imovinom. No, njezina je upotreba u video intervjuima postala je sve češća u posljednje dvije godine, ponajviše zbog pandemije.

Obećanje koje stoji iza alata za zapošljavanje uz umjetnu inteligenciju jest eliminiranje pristranosti i provođenje pravednijih intervjua. No, umjetna inteligencija u razgovorima za posao kontroverzna je tema.

Na primjer, Harvard Business School procjenjuje da su 2021. godine životopisi oko 27 milijuna kandidata automatski filtrirani u virtualnu kantu za smeće te ih nikada nije pročitao čovjek, unatoč tome što su kandidati bili sposobni za radna mjesta na koja su se prijavljivali. U izvješću Harvard Business Schoola se navodi da su skupine koje su najčešće tako filtrirane činili njegovatelji i imigranti.

Autor istraživanja Petrakaki kaže da će tehnologija stvoriti nepristrano okruženje u kojem će donošenje odluka ovisiti samo o činjenicama ili dokazima, no upozorava da su to zapravo uvjerenja i pretpostavke ljudi koji dizajniraju te tehnologije.

U ožujku 2020. i HureVue je povukao svoju tehnologiju za prepoznavanje lica, a postupno su ukidali i analizu svega što nije vezano za same odgovore kandidata, uključujući i ton glasa. Otkrili su da su zbog toga kandidati bili zabrinuti i bilo im je neugodno. Trenutno rješavaju pitanje pristranosti.

– Testiramo sve naše modele kako bismo vidjeli jesu li određene grupe u nepovoljnom položaju. Možemo ukloniti sva ponašanja koja su specifična za određenu grupu – objasnila je Zuloaga iz HireVuea.

Postoji još puno prostora za transparentno korištenje ovakvih metoda intervjuiranja kandidata, u pogledu koji će se podaci prikupljati te tko će ih i kako obrađivati, kaže Petrakaki. U međuvremenu, kandidati mogu naučiti kako se nositi s algoritamskim intervjuiranjem tražeći informacije o tome kako ih se procjenjuje i kakvu ulogu u selekcijskom procesu igra umjetna inteligencija.

25. travanj 2024 08:03