Tehno
StoryEditor

Šibenska Industrijsko-obrtnička škola uspješno provodi projekt ‘ARS MECHANICA za nove kompetencije‘

03. Listopad 2023.
‘ARS MECHANICA za nove kompetencije‘
Industrijsko-obrtnička škola Šibenik privodi kraju vrijedan projekt ‘ARS MECHANICA za nove kompetencije‘. Tako će se 20. listopada u ovoj školi u Šibeniku održati još jedan ‘Dan otvorenih vrata‘, dok je završna konferencija projekta predviđena za 31. listopada

Cilj projekta ‘ARS MECHANICA za nove kompetencije‘ je osnažiti kompetencije odgojno-obrazovnih djelatnika, učenika i odraslih polaznika Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) u podsektoru strojarstva za Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju u skladu s potrebama tržišta rada regije te uspostaviti suradnju s ustanovama za strukovno obrazovanje u Hrvatskoj i EU, visokim učilištima i gospodarskim sektorom regije, ali i šire.

Tako je u sklopu projekta ‘ARS MECHANICA za nove kompetencije‘ škola provela čitav niz edukacija za nastavnike, ravnatelje i mentore kod poslodavaca kako bi učenicima kvalitetno i stručno prenijeli znanje te uspješno sudjelovali u budućem radu Regionalnog centra kompetentnosti ARS MECHANICA.

Tijekom posljednje dvije godine održan je i niz događanja kao što je ‘Dan otvorenih vrata‘ čiji je cilj bio upoznati učenike s programima Industrijsko-obrtničke škole Šibenik te ‘Sajam poslodavaca‘ koji je bio idealna prilika za sve maturante, nezaposlene osobe te one koji se žele prekvalificirati da doznaju sve o mogućnostima zapošljavanja, ali i programima doškolovanja i prekvalifikacija koje se provode u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti.

- Kako bi učenicima i odraslim polaznicima omogućili kvalitetno stjecanje znanja i vještina u skladu s razvojem tehnologija i potrebama tržišta rada, kroz projekt ‘ARS MECHANICA za nove kompetencije‘ škola je u suradnji s partnerima izradila strateški plan za petogodišnje razdoblje, kao i akcijske planove. Osmišljen je sustav za osiguranje kvalitete razvoja i rada RCK te izrađen Priručnik, a uz to je osmišljen i sustav za profesionalno usmjeravanje te Smjernice za njegovo provođenje. Također, osnovano je Gospodarsko-obrazovno vijeće (GOV) i izrađen Pravilnik za rad – dodaje voditeljica projekta Mirjana Škugor.

Također, uspostavljena je i suradnja s europskim strukovnim centrima iz Litve, Finske i Njemačke, a izrađeni su i standard zanimanja, standard kvalifikacije i strukovni kurikulum za novo zanimanje Tehničar/ka za strojarske instalacije prema potrebama tržišta rada, kao i za zanimanje Brodski električar/ka.

- U sklopu projekta izrađena su 4 nova izborna modula za redovnu nastavu također prema potrebama tržišta rada te 3 neformalna programa za usavršavanje odraslih zajedno s nastavnim materijalima. Izradili smo i više od 20 digitalnih nastavnih materijala i 10 naprednih 3D modela multimedijskih nastavnih sadržaja u tehnologiji virtualne stvarnosti. Testirali smo 200 učenika na darovitost i osmislili izvannastavni program ‘Recikliranje materijala na inovativan način‘. Uz to, opremljena je radionica za kućne instalacije edukacijskim setovima i alatima te opremom za rad, kao i praktikum za ispitivanje materijala. Uz sve to, organizirali smo i tri međužupanijska natjecanja učenika u disciplini Kućne instalacije – zaključuje voditeljica projekta.

Također, šibenska Industrijsko-obrtnička škola nositelj je i projekta Regionalni centar kompetentnosti ‘ARS MECHANICA‘ kojim se u Šibeniku gradi i oprema moderni strukovni centar s brojnim radionicama za strukovno obrazovanje u kojem će svoje vještine i kompetencije stjecati učenici strukovnih škola u cijeloj Dalmaciji. Uz to, Centar će biti namijenjen nadogradnji u struci, specijalizaciji, obrazovanju odraslih bez kvalifikacija u suradnji s HZZO-om, povećanju kompetencija te osposobljavanju nastavnika stručnih predmeta na području tri županije, Šibensko-kninskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj.

Industrijsko-obrtnička škola Šibenik prepoznata je kao jedna od najboljih u Hrvatskoj u ovom sektoru i upravo je zato 2018. godine proglašena regionalnim centrom kompetentnosti za podsektor strojarstva te je kao takva nositelj projekta ‘ARS MECHANICA za nove kompetencije‘. Ovi centri mjesta su izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojima se provode programi redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja kao i drugi oblici formalnog i neformalnog obrazovanja.

Više informacija o projektu poražite na webu.

Projekt ‘ARS MECHANICA za nove kompetencije‘ ukupne je vrijednosti 4.073.249.52 eura, odnosno 30.689.898,49 kuna, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i to u 100% iznosu.

image

lenta ars

foto
24. travanj 2024 15:11