Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[1000 najvećih]: U srijedu uz Lider izlazi publikacija na 172 stranice koja najbolje odražava trendove u hrvatskom gospodarstvu

16. Lipanj 2023.

Liderova publikacija 1000 najvećih – koju ćemo objaviti iduće srijede na čak 172 stranice uz digitalno i tiskano izdanje Lidera – prvi je pravi pregled poslovanja tvrtki u prošloj godini. Saznat ćete koje su tvrtke ostvarile najveći prihod, a koje su iskazale najveću dobit, tko su najveći gubitaši, koliko su se promijenili podaci o broju zaposlenih, tko su novi igrači, a tko je ispao iz elitnog društva...

Donijet ćemo i iscrpnu analizu cjelokupne situacije, a posebno analiziramo stanje u ključnim sektorima – od industrije i trgovine do graditeljstva i turizma. Donosimo i veliku anketu u kojoj smo menadžere najvećih kompanija pitali kakve rezultate očekuju ove godine, kakvi su glavni trendovi na njihovim ključnim tržištima te kakvi su im razvojni i investicijski planovi. Otkrivali su i jesu li uključeni u Nacionalni plan oporavka i otpornosti ili europske programe  te koriste li se najsuvremenijim rješenjima s područja umjetne inteligencije.

Osim dijagnosticiranja aktualnog stanja, ‘1000 najvećih‘ već je šesnaestu godinu zaredom najbolji pokazatelj trendova u hrvatskom gospodarstvu. To ilustrira grafikon s usporedbom prihoda i dobiti top 1000 s cjelokupnim gospodarstvom. Pad prihoda 2009. godine, a zatim sedam gladnih godina stagnacije pokazuju prave razmjere i dugotrajnost krize iz rakursa najvećih kompanija, koje su tek 2018. dosegle razinu prihoda od prije recesije, godinu dana nakon što su taj prag dosegle manje tvrtke.

Zato su veliki u tom razdoblju ipak s vremena na vrijeme iskazivali veću dobit. I baš kad su prihodi počeli rasti, dogodila se najkatastrofalnija godina u novijoj povijesti obilježena s pandemijom te zagrebačkim i petrinjskim potresom. Sve tvrtke ostale su bez 7,7 posto prihoda, a velike čak bez 8,3 posto. Sad smo u novoj fazi oporavka. Najprije je 2021. nadoknađeno i više od gubitka u prethodnoj godini, da bi 2022. bila još bolja, s rekordnim rastom 1000 najvećih i 1000 najvećih i cijelog gospodarstva.

Porast bankrotiranih

Doduše, sve se to dogodilo u godini ruske invazije na Ukrajinu, za vrijeme eksplozije energetske krize i dramatičnog poskupljenja energenata, i unatoč pošemerenim, pa i pokidanim dobavnim lancima. Tu se pak uključila država s europskim modelom izdašnih subvencija za građane i za poduzetnike. Zato se sumanuto tiskanje eura u 11 strogo nadziranih tiskara prelilo u prošlogodišnju dvoznamenkastu inflaciju.

Osim toga, poduzetnici su se navikli na državni poguranac, zbog kojeg su i prošlogodišnji rezultati bili bolji od stvarnog stanja. No, različitih kovid olakšica i prije svega dodataka za plaće, koji su spriječili gospodarski krah cijelog sustava, više nema. Možda je i to razlog što je zadnjeg dana svibnja zabilježen je najveći mjesečni skok u neplaćenim obvezama, koje su dostigle 588 milijuna eura, što je porast od čak 61,7 milijuna eura (11,7 posto) u mjesec dana. Austrijski osiguravatelj kredita i Allianz Trade iznijeli su očekivanja oko 5300 bankrota u Hrvatskoj do kraja 2022. (rast od 6,5 posto), a predviđaju da će porast bankrotiranih tvrtki ove godine biti oko deset posto. 

Opasnost za to dolazi od recesije u državama koje su nam glavni partneri, prvenstveno Njemačke, te u povećanju kamata. A problematična i dalje može biti energija. I gospodarstvo od prošle jeseni uživa u energetskim subvencijama, ali pitanje je dokle će trajati blagonaklonost države i svjetskih cijena energije. U tom kontekstu, poduzetnici se mogu samo nadati da će ovog puta politika imati sluha za njihove probleme. Taj medeni mjesec mogao bi se produžiti do kraja superizborne 2024.   

image

Grafikon za 1000 najvećih trendovi

foto
image
foto
29. travanj 2024 19:50