Tvrtke i tržišta
StoryEditor

AZOP izrekao EOS Matrixu novčanu kaznu od 5,47 milijuna eura, tvrtka odbacila optužbe

05. Listopad 2023.
Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP)  izvijestila je da je odredila novčanu kaznu od 5,47 milijuna eura agenciji na naplatu potraživanja EOS Matrix zbog niza povreda Opće uredbe o zaštiti podataka.
 
Iz AZOP-a navode da su 22. ožujka zaprimili anonimnu predstavku u kojoj se navodi kako je došlo do neovlaštene obrade većeg broja osobnih podataka fizičkih osoba (dužnika) od strane EOS Matrix. 
 
Kako dodaju, predstavci je priložen USB stick na kojemu se nalaze 181.641 osobnih podataka fizičkih osoba u strukturi ime i prezime, datum rođenja te OIB, a koji su imali nepodmireno dugovanje prema inicijalnim vjerovnicima koje je temeljem ugovora o cesiji otkupilo društvo EOS Matrix. Isto tako, u predstavci je navedeno je kako se u bazi podataka nalazi i 294 fizičke osobe koje su u vremenu sastavljanja baze podataka bili maloljetni. Po zaprimljenoj prijavi, Agencija je provela nadzorno postupanje nad EOS Matrixom, naovde iz te agencije.
 
Kako je AZOP utvrdio, EOX Matrix nije poduzeo odgovarajuće tehničke mjere zaštite obrade osobnih podataka ispitanika sadržanih u sustavima pohrane, potom je obrađivao osobne podatke ispitanika koji nisu u dužničko-vjerovničkom odnosu u svojoj bazi (aplikaciji) bez postojanja pravne osnove, kao i osobne podatke posebne kategorije (zdravstvene podatke) ispitanika.
 
 Nadalje, kako navode iz AZOP-a, EOX Matrix nije na transparentan i propisani način informirao ispitanike o obradi njihovih zdravstvenih podataka u politikama privatnosti, aa snimanje telefonskih razgovora s ispitanicima u razdoblju od 25. svibnja 2018. godine do 16. siječnja 2019. godine nije imao utvrđenu pravnu osnovu, te nije na razumljiv i jasan način informirao ispitanike o obradi osobnih podataka u vidu snimanja telefonskih razgovora.

EOS Matrix: Nema dokaza

Tvrtka EOS Matrix reagirala je na priopćenje Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) te odbacila mogućnost neovlaštenog iznošenja osobnih podataka iz vlastite baze. 

- Forenzička ispitivanja provedena od strane neovisne informatičke tvrtke utvrdila su kako se podaci dostavljeni AZOP-u značajno razlikuju od podataka koji se nalaze u EOS Matrix d.o.o. bazi podataka. Podaci koji su anonimno dostavljeni AZOP-u sadrže tri kategorije podatka - ime i prezime, datum rođenja i OIB te ne sadrže financijske ili bilo kakve druge podatke vezane isključivo uz poslovne procese EOS Matrixa - navodi se u priopćenju.  

To, kako nadalje ističu, "potvrđuje da EOS Matrix nije izvor podataka koji su bili predmetom nadzora AZOP-a".

Iz EOS Matrixa navode i kako je, s ciljem provjere i potvrde razine zaštite podataka i stabilnosti sustava informacijske sigurnosti EOS Matrixa, provedena i neovisna forenzička analiza.

- Provedene kontrole sustava i poslovnih procesa pokazale su kako nema dokaza da su podaci neovlašteno izneseni upravo iz sustava EOS Matrixa -  ponavljaju iz te tvrtke.

Ističu i kako je s ciljem utvrđivanja stvarnog izvora podataka dostavljenih AZOP-u i okolnosti vezanih uz navodno neovlašteno iznošenje osobnih podataka, "EOS Matrix 5. svibnja 2023. podnio kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu protiv nepoznatog počinitelja zbog osnovane sumnje u počinjenje teških kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka, kao i za nedozvoljenu uporabu osobnih podataka".

Naglašavaju i kako je od početka nadzora EOS Matrix u potpunosti surađivao s AZOP-om na transparentan način i dostavio AZOP-u svu traženu dokumentaciju u punom opsegu i u zadanim rokovima, te je bio na raspolaganju za sva potrebna pojašnjenja i dostavljanje dodatnih podataka.

- EOS Matrix provodi opsežne organizacijske i tehničke mjere zaštite osobnih podataka. Visoko razvijeni standardi sigurnosti i zaštite osobnih podataka ispitanika predstavljaju osnovne preduvjete za postupak naplate duga - tvrde iz EOS Matrixa.

Također, navode i kako je ta tvrtka od 2018. godine nositelj certifikata informacijske sigurnosti ISO/IEC 27001:2013, kako su njihove tehničke i organizacijske mjere zaštite podataka vrlo konkretne i jasno propisane internom dokumentacijom te su implementirane unutar društva.

- Slijedom navedenoga, nakon detaljnog razmatranja AZOP-ovog rješenja, namjeravamo iskoristiti sve pravne lijekove koje imamo na raspolaganju radi zaštite vlastitih legitimnih interesa te poduzeti sve ostale pravne radnje u cilju očuvanja svojih prava, zaštite reputacije društva i svih naših dionika -  zaključuje se u priopćenju EOS Matrixa.

 

23. travanj 2024 17:01