Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Burzovne robe: Cijena zlata blizu vrhunca, FIAT novac gubi vrijednost

05. Ožujak 2024.
dolar, zlato, fiat novac
  • Cijene kakaa i pamuka najviše narasle na razini mjeseca
  • Cijena prirodnog plina i etanola najviše pale na razini mjeseca
  • Zlato se približilo vrhuncu svih vremena s cijenom od 61,79 €/g
  • U EU se očekuje glasanje o suspenziji kvota iz Ukrajine

Makro okruženje postalo je malo više bullish, budući da zalihe rastu, raste cijena sirove nafte, a tečajevi padaju. Hedge fondovi imaju i dalje vrlo velike short pozicije u agri robama, čak 84 milijuna tona. Ulazimo u vrlo intenzivan period, prepun raznih ekonomskih podataka, izvještaja i odluka centralnih banaka o daljnjim koracima u monetarnim politikama svojih država.

Tako nas u četvrtak čeka odluka ECB-a o kamatnim stopama i tiskovna konferencija Lagarde, zatim u petak nepoljoprivredne plaće u SAD-u i izvješće USDA WASDE o usjevima, a u sljedeći utorak podaci o CPI inflaciji u SAD-u. Odluka o kamatnim stopama ECB-a i podaci o zapošljavanju u SAD-u utjecat će na robna tržišta preko smjera kretanja dolara i općenito ukupnog raspoloženja i sklonost prema riziku.

Volatilna veljača

Generalno, veljača je bila vrlo volatilna kada su burzovne robe u pitanju. Cijene kakaa i pamuka su najviše narasle na razini mjeseca, potaknute problemima na strani proizvodnje temeljne proizvodnje, dok se većina tržišta žitarica i uljarica suočila s padom zbog slabe potražnje i povećanih procjena proizvodnje iz Južne Amerike. Cijena prirodnog plina i etanola najviše su pale na razini mjeseca. Makro okruženje je slalo mješovite signale: američka tržišta dionica dosegla su nove rekordne razine, dok je američki dolar ojačao zbog jastrebovog FED-a.

Gledajući unaprijed, trgovci robom bit će usredotočeni na vrijeme tijekom žetve u Južnoj Americi, početak rane sjetve u SAD-u, izjavu o daljnjim koracima vezano uz kamatne stope američkog FED-a nakon sastanka od 20. ožujka te izvješća USDA-e WASDE o zalihama i planiranim površinama za sjetvu na kraju kvartala.

Precijenjeni dolar

Zlato se još jednom približilo vrhuncu svih vremena, zatvorivši se na 61,79 €/g. Apsolutni maksimum je 61,82 €/g. Ovo je jasan pokazatelj gubitka vrijednosti FIAT novca i potrage za rezervama vrijednosti, u svjetlu tekuće geopolitičke krize. Dolar je definitivno precijenjen i u jednom trenutku će trebati doći do prilagodbe i dolar više neće moći igrati svoju ulogu. Tko će imati koristi? Zlato, srebro, roba, bitcoin ili svi ti decentralizirani proizvodi?

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošlog tjedna porasle, nadoknadivši gubitke od prethodnoga tjedna, jer trgovci očekuju da će OPEC i njezini saveznici zadržati ograničenja proizvodnje i u idućem kvartalu. Na razini prošlog tjedna, cijena barela nafte Brent je porasla 2,4 posto, dok je cijena barela nafte WTI porasla 4,5 posto. Većina tog rasta ostvarene je na kraju tjedna, u petak. Na početku novog tjedna cijene nafte su u padu, s time da je nafta Brent iznad, dok je nafta WTI ispod razine od 80 $/bbl. Podršku cijeni nafte pružaju geopolitičke napetosti na Bliskom istoku, kao i procjene da će OPEC i saveznici tog kartela zadržati ograničenu proizvodnju i u drugom tromjesečju, kao i procjena trgovaca da Saudijska Arabija u travnju neće značajnije mijenjati cijene nafte koju prodaje azijskim kupcima. Istovremeno, značajniji rast cijena sprječava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, a time i potražnje za naftom.

Terminske cijene europskog prirodnog plina TTF porasle su na razinu nešto nižu od 27 €/MWh, nakon što su pale na gotovo 22 €/MWh. Europska skladišta plina i dalje sun a preko 60 posto popunjenosti kapaciteta, najviše od 2011. Godine. Europa doživljava neuobičajeno blagu zimu, koja se proteže do ožujka, smanjujući potražnju za grijanjem. U isto vrijeme, predviđa se da će brzine vjetra ostati iznad normale u južnoj Europi, dok bi na sjeveru mogle biti ispodprosječne razine. Rekordna proizvodnja vjetra u Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, zajedno sa solarnom proizvodnjom u Španjolskoj, smanjila je potrebu za fosilnim gorivima.

Međutim, neizvjesnost koja okružuje trajanje prekida rada LNG-a u Freeportu izaziva zabrinutost oko protoka LNG-a, a neočekivani prekidi u Norveškoj također predstavljaju rizik za stabilnost tržišta. Osim toga, niže cijene mogle bi rezultirati povećanom potražnjom iz Azije, dodajući pritisak na opskrbu LNG-om. Katar bi do 2030. Mogao postati najveći svjetski dobavljač LNG-a te bi mogao kontrolirati i do 25 posto globalne opskrbe nakon što je prije nekoliko dana najavio veliki novi projekt proširenja svojih proizvodnih kapaciteta.

Pšenica na najnižoj razini

Cijene pšenice na MATIF-u pale su na novu najnižu razinu, vrativši se na najnižu razinu od srpnja 2021. Pad cijena u crnomorskoj zoni opterećuje europske cijene. Međutim, pad je naveo neke zemlje uvoznice da se repozicioniraju i otvore nove tendere za kupnju robe. Što se tiče novih žetvi, kišni uvjeti i dalje predstavljaju problem za napredovanje sjetve u Francuskoj. FranceAgriMer izvješćuje o sporom napretku sjetve jarog ječma. Sadnja je porasla za samo jedan bod u odnosu na prošli tjedan, dosegnuvši 27 posto zasijane površine. Sjetve durum pšenice porasle su za sličan 1 bod tijekom tjedna, pri čemu se u početku očekivalo da će biti zasijano 91 posto površine. Također se prati stanje usjeva, uz blagi pad ocjena ozimih usjeva. Pšenica je u "dobrom do odličnom" stanju za 68 posto promatranog panela, što je pad od 1 boda u odnosu na prethodni tjedan. Pad je sličan za ozimi ječam, sa 70 posto površine sada u "dobrom do izvrsnom" stanju.

Cijene soje lagano su se oporavile krajem tjedna na CBOT-u te su se vratile na razine slične onima viđenim prošlog tjedna, usred proizvodnih podataka iz Brazila i Argentine koje tek treba pratiti. Ovo kretanje u suprotnosti je s padom zabilježenim kod pšenice i kukuruza, pri čemu su fondovi ponovno zauzeli short pozicije. Ugovor za pšenicu svibanj 2024 na CBOT-u dosegao je novu najnižu razinu, zatvorivši se ispod 5,6 $/bu. Kretanje prema dolje, od oko -18 centi/bu, bilo je vidljivo na svim terminskim ugovorima, što je također gurnulo cijene za žetvu 2024. na nedavne najniže cijene kojima se trgovalo u veljači. Ipak, pad je bio manje izražen kod kukuruza, gdje se cijene kreću u uskom se stabilizirati otkako su se sredinom prošlog tjedna oporavile nakon što su pale na novu najnižu razinu. Američki farmeri ograničavaju prodaju suočeni s cijenama koje se smatraju preniskim, što ih navodi da favoriziraju strategiju usporavanja prodaje na fizičkom tržištu.

Glavno pitanje koje treba postaviti je kada će fondovi i špekulanti početi smanjivati ​​rekordnu short poziciju?

Pomorske vozarine za rute koje povezuju ruske luke na Azovskom moru s turskim Mramornim morem pale su za 8 do 9 $/mt u tjedan dana. Pojedinci sada predviđaju da će vrijednosti dodatno pasti, čineći rusku pšenicu konkurentnijom ukrajinskoj pšenici, zbog čega će se dodatno povećati opskrba Sredozemlja ukrajinskim žitaricama. Ukrajinski kukuruz trenutno je najjeftiniji izvor na svijetu, zbog velikih količina dostupnih u zemlji i potrebe za likvidnošću.

U Bruxelles će ovog tjedna biti glasovanje o predloženoj Uredbi EU za produženje suspenzije kvota iz Ukrajine u INTA (International Trade) komisiji Europskog parlamenta. U iščekivanju spomenutog glasovanja, poljska vlada blokirala je svih šest graničnih prijelaza između Ukrajine i Poljske. Trenutno je 2.400 kamiona u kolonama na zapadnoj granici Ukrajine. Poljski poljoprivrednici također su blokirali granicu s Litvom.

Terminskim ugovorima za bakar trenutno se trguje po 3,85 $/lbs jer ulagači razmatraju mogućnost dodatnih poticajnih mjera kineske vlade tijekom nadolazećeg sastanka Nacionalnog narodnog kongresa (NPC) od 5. do 11. ožujka. Unatoč nadama za gospodarsku potporu, zabrinutost ostaje zbog kontinuiranog pada kineskih tvorničkih aktivnosti. Kineski proizvodni sektor smanjio se peti uzastopni mjesec u veljači, što je potaknulo pozive na pojačane poticaje za stabilizaciju rasta. Nadalje, zalihe bakra u skladištima SHFE dosegnule su 214.487 tona, najvišu razinu u gotovo godinu dana, što ukazuje na slabu potražnju za metalom.

28. travanj 2024 00:14