Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Eagle Hills ipak preoteo Sunčani Hvar Blackstoneu?

20. Studeni 2023.
Sunčani Hvar, heritage hotel

Sunčani Hvar je najvjerojatnije prodan kompaniji Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, iza koje stoji Muhamed Alabar, doznaje Jutarnji list. Dobro upućeni izvori iz financijskih krugova tvrde kako je Radovan Vitek vlasnik češkog CPI Property Group, izabrao Muhameda Alabara kao kupca, iako je ozbiljan interes za preuzimanje pokazao moćni američki fond Blackstone, o čemu smo nedavno pisali u Lideru, koji je napravio due diligence Sunčanog Hvara i bio smatran najizglednijim kupcem.

Slična je situacija je bila i kod Alabarovog preuzimanja Bluesun Hotels&Resorts, odnosno tvrtke Sunce Hoteli Jake Andabaka. I onda se već pročulo da je tvrtku preuzeo američki fond KSL da bi se na kraju kao kupac pojavio Alabar. No, kao i inače u M&A transakcijama nije gotovo dok nije gotovo, a to znači dok transakcija ne bude službeno zaključena.

Cijena koja je postignuta nije u ovom trenutku poznata, ali je očito veća od one koju je nudio Blackstone. Čeka se objava na Frankfurtskoj burzi na kojoj je izlistana CPI Property Group, vlasnik Sunčanog Hvara. Ako se sve realizira onda u Srednjoj Dalmaciji nastaje jedna vrlo ozbiljna i moćna turistička tvrtka.

Alabar je poznat i kao investitor u Beograd na vodi, a u Zagrebu je iskazao interes za razvoj projekta zagrebačkog Manhattana. Među zgradama koje je izgradio je i poznati toranj Burj Khalifa u Dubaiju.

Ovo je druga investicija u hrvatski turizam nakon što su preuzeli od  Andabaka Bluesun Hotels&Resorts, odnosno njegovu tvrtku Sunce Hoteli koja upravlja hotelima u Brelima, Tučepima, Bolu na Braču te hotelom Alan u Starigrad Paklenici. 

Za Sunčani Hvar je postojao interes više kupaca od kojih su mnogi i iskazali i namjeru za preuzimanje kompanije, inače najveće turističke tvrtke u Splitsko dalmatinskoj županiji. Osim Eagle Hillsa vrlo blizu realizacije bio je američkiBlackstonea, inače najvećei private equity fond u svijetu, piše Jutarnji list.

27. travanj 2024 10:20