Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Ericsson Nikola Tesla u 2023. godini sa 40 posto višom dobiti

22. Veljača 2024.
Gordana Kovačević
piše: Anja Milinković

Stručni, pouzdani, inovativni – tako sebe opisuju iz Ericssona Nikola Tesla. Te riječi potkrijepili su poslovnim rezultatima u 2023. godini, ali i predstavili izglede za 2024. godinu.

Prihodi od prodaje iznose 304,2 milijuna eura, što je za 2,2 posto više od godine prije, pokazuju podaci objavljeni na konferenciji za novinare te kompanije. Iako su ostvareni rast i stabilnost na domaćem tržištu i u segmentu usluga, prihodi na ostalim izvoznim tržištima niži su od prošlogodišnjih.

Bruto dobit viša je za 30,4 posto za razliku od godine prije. Taj porast rezultat je uspješne mitigacije rizika te fokusa na operativnu i troškovnu učinkovitost i prodajnog miksa.

Bruto marža iznosi 10,5 posto, što je 2,3 posto više u odnosu na godinu prije. Sukladno tome viša je i operativna dobit za 24,8 milijuna eura, odnosno 45,2 posto porasta.  

Tvrtka je zabilježila o porast neto dobiti od 22,2 milijuna eura ili 40,3 posto rasta usporedno s godinom prije.

Na kraju godine, ukupna novčana imovina iznosila je 76,9 milijuna eura, što je 3.9 posto više od kraja 2022. godine.

Također, ostvaren je pozitivan novčani tok u iznosu od 16,7 milijuna eura koji je bio najintenzivniji u zadnjem kvartalu.

Na kraju je spomenuta bilanca stanja, ukupna imovina iznosila je 192,6 milijuna eura, odnosno porast od skoro 16 posto. Vlastiti kapital iznosi 37,6 posto ukupnog kapitala.

Osim financijskog izvješća, kompanije je predstavila i važne projekte i postignuća. Među njima, posebno su istaknuli suradnju s Hrvatskim Telekomom na implementaciji Ericsson dual-mode 5G Core za 4G/5G jezgrenu mrežu. Također, spomenut je i potpisani ugovor kojim će će Ericsson Nikola Tesla do kraja 2027. godine biti isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže (RAN) Hrvatskog Telekoma. Uz HT, Ericsson je surađivao i sa A1 Hrvatska, radeći na modernizaciji i proširenju kapaciteta radijske 5G mreže, modernizaciji i izgradnji konvergentne jezgrene mreže te modernizaciji mikrovalnih prijenosnih sustava. U segmentu Digitalno društvo, spomenuli su brojne suradnje s javnim upravama. Što se tiče izvoznih tržišta, kako i brojke pokazuju nastavljena je suradnja s brojnim operatorima. Ponosni su i na rast R&D Centar

Što se tiče predviđanja za 2024, najavili su moguće smanjene prihode od prodaje u operatorskom segmentu, zbog neproduljenja ugovora u području upravljanih usluga s Hrvatskim Telekomom. No, u ostalim aspektima poslovanja nastojati će kvalitetno ispunjavati sve obveze.

- Kvalitetna suradnja s kupcima, ulaganje u tehnološko liderstvo i doprinos naših zaposlenika zaslužni su za još jednu uspješnu godinu. Stoga, koristim ovu priliku zahvaliti management timu kompanije i svim zaposlenicima na predanom radu, profesionalnosti i ustrajnosti te našim kupcima i partnerima na ukazanom povjerenju -  zaključila je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

26. travanj 2024 13:59