Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Eugen Paić-Karega na čelu Dalekovoda umjesto Tomislava Rosandića

05. Ožujak 2024.
Tomislav Rosandić

Tomislav Rosandić više neće biti predsjednik Uprave Dalekovoda, kako je objavila ta kompanija na Zagrebačkoj burzi. Njemu ističe mandat 31. ožujka, a novi predsjednik Uprave od 1. travnja bit će Eugen Paić-Karega, odlučio je Nadzorni odbor na jučerašnjoj sjednici. Paić-Karega je inače član Uprave kompanije od 2022., kao i Tvrtko Zlopaša koji ostaje na toj funkciji, a mandat nove Uprave je četiri godine.

Novi predsjednik Uprave karijeru je gradio u Zagrebačkoj banci u kojoj je, prema podacima iz Poslovne Hrvatske, bio član Uprave od 2019. do 2020. Prije toga, u razdoblju od 2011. do 2019. bio je predsjednik Uprave Unicredit leasing Croatije.

Za sada se ne zna što je razlog ove promjene u Dalekovodu s obzirom da je kompanija, nakon što je prije godinu i pol izašla iz predstečajne nagodbe, lani imala izuzetno dobre rezultate, a pred kraj godine je dobila velike poslove u Švedskoj i Norveškoj. Osim toga, u Skandinaviji i Njemačkoj u slijedećih 15-ak godina najavljeni su projekti vrijedni desetak, možda i više milijardi eura, a Dalekovod će biti u tom razdoblju angažiran i na elektrifikaciji željeznica, što je njegova druga niša, pa mu se perspektiva činila svijetlom. Doduše, kako je nedavno u intervjuu Lideru rekao Zlopaša, u najvećem pojedinačnom dioničaru Dalekovoda – tvrtki Napredna energetska rješenja s udjelom od 75,16 posto, početkom siječnja je Končar – ulaganja trebao biti jedini vlasnik, nakon što iz vlasničke strukture iziđe Construction line limited (u vlasništvu Pavla Vujnovca). No prema podacima iz Sudskog registra, to se za sada nije dogodilo, što ne znači da neće, ali ne treba isključiti mogućnost da je to razlog odlaska Tomislava Rosandića s čelne pozicije Dalekovoda.

Dalekovod grupa je u 2023. godini ostvarila prihod od 168 milijuna eura i veći su za 20 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Tako stoji u nerevidiranom i konsolidiranom financijskom izvještaju objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Poslovni prihodi same matične kompanije pak iznosili su 122 milijuna eura i veći su za 22 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Dalje u izvještaju piše da normalizirana EBITDA (poslovni prihodi - poslovni rashodi + amortizacija – stavka normalizacije) na razini Grupe iznosi 7,8 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 1,7 milijuna eura u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i uglavnom je to rezultat povećane aktivnosti i poboljšane efikasnosti i profitabilnosti poslovanja svih segmenata Grupe, a najznačajnije u matičnom Društvu i Dalekovod OSO. Normalizirana EBITDA marža Grupe je povećana sa 4,4 posto u 2022. godini na 4,6 posto u 2023. godini. Normalizirana EBITDA na razini matične kompanije iznosi pet milijuna eura, što predstavlja povećanje od 0,6 milijuna eura u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Dodajmo i to da u izvještaju stoji da neto dobit (gubitak) Grupe u 2023. godini iznosi -3,8 milijuna eura, dok gubitak matične kompanije iznosi -4,7 milijuna eura. Unatoč tome, piše u izvještaju, ‘pozitivni pokazatelji i trendovi oporavka poslovanja predstavljaju osnovicu za optimističan pogled unaprijed‘.

Iz Dalekovoda su putem Zagrebačke burze samo poručili da se ta kompanija ‘zahvaljuje na doprinosu u uspješnom radu Uprave i ostvarenim rezultatima poslovanja tijekom izazovnog razdoblja u kojem je napravljen značajan iskorak u smjeru operativne i financijske stabilnosti kompanije‘.

24. travanj 2024 22:52