Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Hrvoje Gorajščan, novi direktor Q-a: Dio razvoja posvetit ćemo umjetnoj inteligenciji

09. Travanj 2024.
Hrvoje Gorajščan, Q

Sredinom travnja hrvatska IT tvrtka Q, koja razvija softverska rješenja za globalne klijente iz automobilske, farmaceutske, financijske i medijske industrije, dobit će novo vodstvo, ali i novi smjer razvoja. Naime, Hrvoje Gorajščan, suvlasnik i dosadašnji glavni tehnološki direktor Q-a, s 15. travnjem stupa na mjesto glavnog izvršnog direktora, a dosadašnji članovi upravljačkog tima Filip Ljubić i Dalibor Jurgec preuzet će funkcije predsjednika i zamjenika predsjednika tvrtke, koji će se od sada baviti otvaranjem novih strateških prilika, edukacijom timova i reportingom. Također, Vedran Tolić i Goran Kovačević ostaju u menadžment timu i nastavljaju upravljati tvrkom kao glavni poslovni direktor i glavni operativni direktor.

Budući da Q radi gotovo isključivo s velikim svjetskim korporacijama na dugoročnim međunarodnim projektima, takvi klijenti, ali i zaposlenici, očekuju snažnu inženjersku tvrtku s jakom tehničkom osobom na čelu, napomenuo je Ljubić.

– Zato vođenje operativnog poslovanja s punim povjerenjem prepuštam svom partneru i suvlasniku Hrvoju, koji ima ne samo zavidno tehničko iskustvo, nego i uspješnu dugogodišnju povijest vođenja organizacija te koji je bio ključan za zdrav razvoj Q-a posljednjih godina – istaknuo je Ljubić.

Gorajščan, koji je na funkciji glavnog tehnološkog direktora bio posljednjih pet godina, objasnio je da će nastaviti Q graditi u skladu s glavnim poslovnim fokusom, a to su dugoročne suradnje sa stabilnim klijentima, s naglaskom na tehnički zahtjevnim projektima.

– Vidimo važnost umjetne inteligencije kao transformativne tehnologije i želja nam je dobar dio razvoja posvetiti upravo tom sektoru – otkrio je Gorajščan.

image

Goran Kovačević, Hrvoje Gorajščan i Vedran Tolić

‘Konzervativniji rast‘

Promjena fokusa zahtijeva i reorganizaciju timova, pa su tako osim promjene vodstva osnovali specijalizirane tehničke timove unutar Q-a, dedicirane specifičnim industrijama.

– Svaki od tih timova vodi industrijski veteran koji horizontalno utječe na sve projekte u svojem području te usko surađuje sa svim tehničkim osobama u tvrtki. Kako bi se sve navedene promjene reflektirale i na naš formalni ustroj, uveli smo tri nove uloge – Engineering Manager, Engineering Head i Engineering Lead – dodaje Gorajščan.

Tehnički zahtjevnim projektima Q također zaposlenicima želi pružiti izazovno radno okruženje u kojemu mogu razvijati svoje vještine, a to će iskoristiti i za privlačenje novih ljudi, što je trenutno u IT sektoru veliki izazov. Zbog nedostatka radne snage Q će, naime, svoju potragu za talentima proširiti i na regiju.

Kvalitetnim radom i širenjem tržišta nastoje prevenirati i probleme povezane s ekonomskom krizom, kaže Gorajščan, no ove godine ipak očekuju nešto manji rast prihoda.

– Fokus na kompleksne projekte i dugoročne suradnje u ovom makroekonomskom okruženju donosi i nešto konzervativniji rast prihoda. Konkretno, u 2024. planiramo rasti deset posto i tom stopom smo poprilično zadovoljni, pogotovo uzimajući u obzir sve benefite koje takvi klijenti donose u pogledu stabilnosti poslovanja – zaključuje Gorajščan.

Naime, za prošlu su godinu očekivali rast prihoda od 43 posto, a jesu li to ostvarili bit će poznato tek nakon objave financijskih rezultata za 2023.

29. travanj 2024 18:41