Tvrtke i tržišta
StoryEditor

I Spotify diže cijene svojih usluga

25. Srpanj 2023.
Zbog ulaganja u podcaste nauštrb prihoda, uprava Spotifyija je krenula u restrukturiranje – otpustila stotine radnika i digla cijene usluga

Valu općeg poskupljenja pridružila se i glazbena streaming platforma Spotify iz koje su objavili da će dići cijenu pretplate ad-free premium, family i duo paketa. Kako objašnjavaju iz kompanije, tržište se od lansiranja platforme prilično promijenilo, a kako bi oni bili u mogućnosti nastaviti s razvojem i inovacijama, promjena cijena je nužna. Poskupljenje će im, kako tvrde, pomoći da ‘nastave pružati vrijednost obožavateljima i umjetnicima na platformi‘.

Premium program za koji Spotify kaže da broji preko 200 milijuna pretplatnika diljem svijeta će tako koštati 10,99 dolara, dok će se obiteljski paket također povećati za dolar i s 15,99 narasti na 16,99 dolara. Premium duo paket za povećava se pak za dva dolara, s 12,99 na 14,99 dolara.

Veliko restrukturiranje

Osim u SAD-u, kompanija je najavila da će cijene povećati u većini zemalja EU, Ujedinjenom Kraljevstvu, Aziji te dijelovima Južne i Srednje Amerike. Inače, Spotify je, kako je početkom godine i priznao izvršni direktor Daniel Ek, previše ambiciozno ulagao u svoj podcast biznis i to nauštrb profita. Od 2020. kompanija je na četiri akvizicije potrošila 493 milijuna eura, a ulaganje im se nije vraćalo tako brzo kako su zamislili.

To je rezultiralo i velikim gubicima (u prvom tromjesečju neto gubitak je iznosio 156 milijuna eura), ali i otkazima. Početkom godine, kompanija je otpustila 600 zaposlenika, a u lipnju još 200. Osim što su otkaze davali svojim radnicima, ‘otpustili‘ su i vojvotkinju Meghan Markle čiji je podcast Archetypes završio nakon jedne emitirane epizode. Iako su Sussexi sa Spotifyjem dogovorili 20 milijuna dolara vrijednu suradnju, upućeni tvrde da rezultati nisu zadovoljili šefove Spotifyija, pa su je odlučili završiti.

01. svibanj 2024 22:03