Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Ina i PPD: Yildirim dobar partner za Petrokemiju, završetak transakcije za šest mjeseci

12. Studeni 2022.
Petrokemija Kutinafoto Ratko Mavar

Predstavnici Ine i PPD-a u petak su ocijenili kako je turski Yildirim dobar strateški partner za kutinsku Petrokemiju, a procjenjuju da će za završetak transakcije putem koje će turska grupa steći većinsko vlasništvo u kutinskoj tvornici umjetnih gnojiva trebati oko šest mjeseci. 

Ina i PPD su u četvrtak navečer s predstavnicima turskog Yildirima potpisali ugovor o prodaji tvrtke Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54,52 posto udjela u kutinskoj Petrokemiji.

– Ni Ina ni PPD nisu iz industrije umjetnih gnojiva. Mi smo 2018. ušli u Petrokemiju s namjerom da je stabiliziramo, restrukturiramo i mislimo da je to napravljeno. Za dugoročni put Petrokemije vjerojatno je najbolje da ima vlasnika koji je iz te industrije, a Yildirim grupa to je – izjavio je u petak novinarima Hrvoje Glavaš, direktor Strateškog poslovanja i javnih poslova u Ini.

I članica Uprave PPD-a Antonija Glavaš smatra kako je za dugoročni put Petrokemije najbolje da ima vlasnika koji je iz te industrije.  

– Yildirim je sigurno ozbiljna kompanija koja je due diligence provodila praktički gotovo dvije godine, što pokazuje njihovu ozbiljnost i namjeru da vjerojatno dodatno investiraju u Petrokemiju, da je održe stabilnom i da ona dugoročno nastavi raditi – rekla je članica Uprave PPD-a.

Predstavnici Ine i PPD-a nisu mogli govoriti o vrijednosti transakcije, napominjući kako je riječ o povjerljivim podacima. Procjenjuju i da će za završetak transakcije trebati oko pola godine, možda nešto više. 

U četvrtak su u priopćenju uz ostalo naveli kako će do promjene vlasništva i okončanja procesa doći nakon što budu ispunjeni uvjeti iz samog kupoprodajnog ugovora. Jedan od tih uvjeta, kako su danas rekli, je i prijenos ugovora države s tvrtkom Terra Mineralna Gnojiva

Na upit ostaju li obveze države iz ugovora s tvrtkom Terra Mineralna Gnojiva, Hrvoje Glavaš je odgovorio kako su one jedan od uvjeta koji se moraju zadovoljiti za završetak transakcije.

– Jedan od uvjeta je i prijenos tog ugovora na novog vlasnika – rekao je. 

Uz to, treba zadovoljiti još neke regulatorne uvjete, primjerice vezano za zaštitu tržišnog natjecanja odnosno potrebna su odobrenja regulatornih tjela u zemljama u kojima djeluju i Petrokemija i Yildirim. 

– Mi procjenjujemo da taj proces od potpisa do završetka transakcije može trajati nekih pola godine ili nešto duže – rekao je Hrvoje Glavaš. 

Inače, Terra Mineralna Gnojiva partnersko je društvo u vlasništvu PPD-a i Ine koje je u vlasničku strukturu Petrokemije ušlo 31. listopada 2018. godine. Tada je, naime, izvršena dokapitalizacija Petrokemije u iznosu od 300 milijuna kuna, pri čemu su obje tvrtke uplatile po 150 milijuna kuna.  Predstavnici Ine i PPD-a ističu da je od tada kutinska tvornica napravila niz pozitivnih iskoraka. 

– Potpis ugovora (s Yildirimom) za Inu i PPD znači zaokruženje jednog procesa koji smo započeli 2018. godine kada smo ušli u vlasničku strukturu. U ove četiri godine kompanija je napravila značajano puno pozitivnih iskoraka – temeljito je restrukturirana, njena je tržišna pozicija osnažena – rekao je Glavaš, dodajući kako su 2019. i 2020. bile dvije najbolje financijske godine u povijesti Petrokemije. 

Istaknuo je i kako se danas cijela globalna industrija umjetnih gnojiva suočava s velikim izazovima, koji proizlaze ponajprije iz rasta cijena energenata i CO2 kvota.

– Iz tog razloga smatramo da je i Petrokemiji najbolji način za dugoročnu održivost da nađemo strateškog partnera koji je iz te industrije, a smatramo da smo to našli u grupaciji Yildirim – ponovio je. 

Petrokemija je ove godine, zbog visokih cijena plina, zaustavila proizvodnju, a predstavnici Ine i PPD-a napominju kako je teško predviđati kada bi proizvodnja ponovno mogla započeti.

– Početak proizvodnje ovisi ponajprije o tržišnim okolnostima, koje definiraju je li proizvodnja isplativa ili ne. U ovom slučaju to su zapravo cijene plina. Danas je, nažalost, teško predviđati kada će te okolnosti ponovno biti takve da bi ta proizvodnja bila isplativa – rekao je Glavaš.

Na ponovljene upite novinara odgovorio je kako nemaju izričita jamstva novog vlasnika o pokretanju proizvodnje. 

– Garanciju kao garanciju nemamo. Ali ono što mi smatramo iz našeg iskustva, iz razgovora s njima i komercijalnih uvjeta koje su ponudili, o kojima ne možemo govoriti, smatramo da su oni ozbiljan strateški investitor koji će nastaviti proizvodnju u Petrokemiji – istaknuo je. 

Antonija Glavaš ističe kako je PPD-u uvijek bio interes da Petrokemija radi, jer su prije svega trgovac plinom. 

Hrvoje Glavaš je na upit o radnicima i sigurnosti radnih mjesta uputio na novog vlasnika, dodajući kako vjeruje ‘da je budućnost Petrokemije i dalje svijetla‘. Na novog je vlasnika uputio i u vezi pitanja o špekulacijama da je investitor htio kupiti stopostotni udjel u Petrokemiji.

Uz Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54,52 posto udjela u Petrokemiji, u vlasništvu kutinske tvornice mineralnih gnojiva su i država, koja putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) drži 17,9 posto udjela, 12,73 posto dionica drži HPB skrbnički račun u ime Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško, 9,09 posto Janaf, a 5,45 posto je na PBZ skrbničkom računu. Sama Petrokemija je vlasnik 0,08 posto udjela, a preostali udjeli u vlasništvu su malih dioničara.

Premijer Andrej Plenković danas je izjavio kako će Vlada vidjeti hoće li zadržati svoj udio u kutinskoj Petrokemiji. 

– Vidjet ćemo. Država tu ima 17,9 posto i ima još nekoliko drugih suvlasnika. Kada se razgovori otvore, onda ćemo donositi odluke – rekao je premijer odgovarajućii u Županji na novinarski upit hoće li država zadržati svoj vlasnički paket, jer je turski investitor iskazao želju za kupnju cijele Petrokemije. 

26. travanj 2024 22:32