Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Istraživanje: Hrvatski građani štede na namirnicama, no i dalje radije biraju lokalne proizvode

19. Rujan 2023.
foto Ratko Mavar

Hrvatski potrošači traže načine uštede zbog rastućih cijena namirnica, često birajući jeftinije robne marke i prodavače koji nude bolje cijene, pokazuju rezultati istraživanja ‘Stanje trgovine namirnicama u središnjoj Europi 2023. godine‘ tvrtke McKinsey & Company provedenog u travnju na uzorku od 4500 ispitanika iz pet država središnje Europe: Češke, Hrvatske, Poljske, Rumunjske i Ukrajine. 

Kako je priopćeno, rezultati nedvojbeno pokazuju da potrošači ovog područja sve intenzivnije osjećaju pritisak cijena, a u Hrvatskoj se to najviše očituje kroz preferenciju prema jeftinijim markama i proizvodima trgovačkih lanaca. Prema rezultatima, čak 24 posto potrošača u Hrvatskoj ne odustaje od kupovine lokalnih proizvoda, a u ovoj godini najviše štede na tri kategorije proizvoda – grickalicama i slatkišima, alkoholu i bezalkoholnim pićima. Kada su neke namirnice na sniženju, sve dobne skupine ih rado kupuju u većim količinama, a u slučaju daljnjeg povećanja cijena, pripadnici baby boom generacije spremniji su kupiti manju količinu proizvoda.

Što se tiče lokacija, supermarketi su hrvatskim potrošačima omiljeno mjesto za kupovinu, ali dućani s popustima postaju sve popularniji. Ono po čemu Hrvatska zaostaje za središnjom Europom je navika kupovine namirnica online jer se čak 56 posto hrvatskih potrošača izjasnilo kako nikada nisu kupovali namirnice putem interneta. U ovom segmentu odskaču pripadnici generacije Z s obzirom da je njih 14 posto izjavilo kako je počelo kupovati namirnice preko interneta za vrijeme pandemije te su s tom navikom nastavili do danas. Glavni razlozi zbog kojih se potrošači odlučuju na online kupovinu su udobnost i ušteda vremena.

Nadalje, 60 posto ispitanika preferira jeftinije proizvode, dok 58 posto bira trgovce s povoljnijim cijenama. Gledajući buduće trendove, hrvatski potrošači se izjašnjavaju kako većinom planiraju kupovati trgovačke marke proizvoda što ne čudi ukoliko uzmemo u obzir kako je istraživanje pokazalo percepciju o jednakoj kvaliteti i vrijednosti tih proizvoda u odnosu na poznatije brendove. Kako bi dodatno uštedjeli, 25 posto anketiranih hrvatskih potrošača kupovat će manje količine namirnica što je trend koji je i dalje ispod prosjeka središnje Europe od 33 posto, navodi se u priopćenju. 

Supermarketi uvjerjivo najpopularniji

– Pandemija virusa COVID-19 potaknula je mnoge da pronađu alternative svojim omiljenim proizvodima, često birajući upravo trgovačke marke te su ih nastavili koristiti i nakon pandemije. Očekujemo kako će ovaj trend trajati zbog dvije glavne prednosti takvih namirnica, a to su dostupnost i pristupačnost. Ipak, potencijalni uspjeh trgovačkih marki ovisit će o percepciji potrošača o njima kao proizvodima koji su usporedive ili bolje kvalitete od proizvoda poznatih marki – izjavio je Marcin Nowakowski, jedan od koautora istraživanja i associate partner u McKinseyjevom uredu u Poljskoj.

Rezultati pokazuju da su u Hrvatskoj trenutno supermarketi uvjerljivo najpopularnije mjesto za kupovinu namirnica što je izjavilo 72 posto ispitanika, a preko 60 posto ispitanika namirnice kupuje u diskontnim dućanima. Potrošači su u najvećoj mjeri izjavili kako u idućih 12 mjeseci planiraju nastaviti kupovati upravo u diskontima dok je interes za ostale oblike prodajnih mjesta u padu. Najveća promjena u sljedećem razdoblju bit će vidljiva u trgovinama koje ne proizvode otpad (zero waste) i malim trgovačkim lancima jer je istraživanje pokazalo da te lokacije najviše gube na popularnosti kod potrošača.

Hrvatska se u usporedbi s potrošačima u središnjoj, ali i zapadnoj Europi izdvaja po snažnoj podršci lokalnim proizvođačima pa je 24 posto ispitanika izjavilo da ima namjeru kupovati proizvode koje na tržište stavljaju lokalni proizvođači i poljoprivrednici. Za usporedbu, prosjek podrške lokalnim proizvodima u središnjoj Europi iznosi 21 posto, a u zapadnoj Europi samo 15 posto. Ono što je zanimljivo, u Hrvatskoj se to odnosi podjednako na kućanstva s nižim i višim prihodima.

– Naše je istraživanje pokazalo da 61 posto potrošača u Hrvatskoj ove godine troši znatno veći dio svojih prihoda na prehrambene proizvode u usporedbi s prethodnom godinom. S obzirom na to da veliki dio svojih prihoda sada troše na namirnice, logično je očekivati kako će neke proizvode koje su do sada kupovali zamijeniti jeftinijim alternativama. Također, istraživanje je pokazalo kako je krajnje vrijeme da trgovci počnu uzimati u obzir pripadnike generacije Z i svoje poslovanje prilagode njihovim sve više rastućim online shopping navikama – zaključio je Dino Komar, jedan od koautora istraživanja i associate partner u McKinseyjevom uredu u Zagrebu.

02. svibanj 2024 16:46