Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Kad fondovi presuše: Silicijska dolina se priprema za najgore

27. Lipanj 2023.

Silicijska dolina, zemlja rizičnog kapitala, u zadnje vrijeme postaje samo rizična. Nakon gotovo godinu dana marketinga novih fondova vrijednih više milijardi dolara, niti Insight Partners niti Tiger Global nisu uspjeli postići svoje ciljeve. Nakon ionako loše godine, bio je to posebno bolan udarac za rizični kapital i novoosnovane kompanije, objavio je Financial Times. 

- Bio je to prvi pravi znak da postojeći investitori govore ‘no más‘ - rekao je jedan veteran iz Silicijske doline. 

Insight, koji se smatra jednim od najbolje ocijenjenih menadžera rizičnog kapitala, isporučio je prosječnu neto internu stopu povrata od 22 posto, prema jednoj osobi upoznatoj s temom, ali investitori su uložili samo dvije milijarde dolara od planiranih 20 milijardi dolara. To je prilično velik pad u odnosu na 20 milijardi dolara koliko je Insight prikupio 2022.

Slična je situacija u Tigeru koji je bio prisiljen otpisati svoja rizična ulaganja za trećinu nakon što je upumpao milijarde dolara u tehnološke startupove na vrhuncu procvata financiranja 2020. i 2021. Ulagači su uložili oko dvije milijarde dolara od planiranog novog fonda od šest milijardi dolara, a cilj je bio nešto više od polovice veličine posljednjeg fonda koji je prikupio.

Jedan veliki institucionalni ulagač u Insight Partners kaže da su zabrinuti oko izdvajanja više novca u nelikvidne privatne fondove jer su se procjene srušile, a kamatne stope porasle.

- Pokušavali smo izbjeći razgovor s njima jer nismo sigurni hoćemo li se vratiti - priznaje izvršni direktor.

Poteškoće za novoosnovana poduzeća i tvrtke koje se oslanjaju na novac fondova rizičnog kapitala zbog trenutnog nedostatka financiranja industrije bit će velike i bolne. Ogromne svote novca uložene u startupove tijekom balona tehnoloških procjena u doba pandemije još uvijek drže mnoge poduzetnike na životu. 

Umjetna inteligencija kao princ na bijelom konju 

Međutim, usred teškog tržišta za inicijalne javne ponude i dužničkog kapitala koji postaje sve skuplji, čak će i najbolji od tih startupova uskoro doći na ruku ulagačima u dionice koji traže više novca. Primjeri toga su švedska financijska tvrtka Klarna i zaštitarska tvrtka Snyk čije su vrijednosti pale za vrijeme prikupljanja kapitala. 

Jedno je sigurno - sat otkucava. Robotski proizvođač pizze Zume, koji podržava SoftBank, zatvorio se ovaj mjesec unatoč prikupljanju gotovo 500 milijuna dolara rizičnog kapitala, aTiger Global prima ponude za dio svojih kompanija iz portfelja. Tvrtke koje uspiju prikupiti novac, čak i uz veliki popust u odnosu na njihov zadnji krug financiranja, bit će pravi sretnici.

- Procjene su znatno niže, vrijeme je uzelo svoj danak u onim tvrtkama koje trebaju povećati kapital, ali nismo ni blizu dna ciklusa - kaže anonimni ulagač za FT. 

Jedan startup koji je prošle godine prikupio u sredstva vrijednosti od 1,5 milijardi dolara sada je kupovao svoje dionice u vrijednosti od samo 500 milijuna dolara, kaže investitor. Ili to ili bankrot, dodaje izvor. 

Više signala nesreće koja će doći vidljivo je na sekundarnom tržištu, gdje dioničari privatno trguju dionicama. Prema davatelju podataka Carta, vrijednost povlaštenog kapitala (obično dionica koje drže menadžment i rizični ulagači) u novoosnovanim poduzećima čija je vrijednost veća od 500 milijuna dolara pala je za četvrtinu od prvog kvartala 2022. Vrijednost običnog kapitala (obično dionice koje drže zaposlenici) u takvim novoosnovanim poduzećima pada u prosjeku za 36 posto.

Razlika u cijeni između onoga što prodavač dionica želi i koliko je ulagač spreman platiti dramatično se smanjila: tzv. bid-ask spread je otišao sa 44 posto na 17 posto, prema Carti, što sugerira da su prodavači daleko spremniji prihvatiti velike popuste nego prije godinu dana.

Jedina svijetla točka u mraku Silicijske doline je umjetna inteligencija, sektor o kojemu se toliko puno priča da bi stvarno mogao privući nova sredstva i pomoći posrnulim kompanijama da ponovno stanu na noge. Ne smijemo zaboraviti da umijeće rizičnog kapitala leži u njihovoj sposobnosti da ispričaju uvjerljive priče o tome kako će budućnost izgledati.

Čini se da za sada ipak ne mogu prodati priču o posljednjem krugu prikupljanja sredstava pa će i budućnost morati pričekati. 

30. travanj 2024 23:51