Tvrtke i tržišta
StoryEditor

MET Grupa u 2023. ostvarila prihode u iznosu od 24,5 milijardi eura

16. Travanj 2024.
foto Shutterstock

Energetska kompanija MET Grupa, sa sjedištem u Švicarskoj, u 2023. godini je zabilježila druge najbolje financijske rezultate u svojoj korporativnoj povijesti zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Kako su priopćili, dokaz je to sposobnosti grupacije da postigne uspjeh i u manje volatilnom tržišnom okruženju, a nadalje su usredotočeni na strategiju rasta.

Ova je kompanija, uz MVM CEEnergy Croatia, HEP, Inu, PPD i slovenski Geoplin, jedna od zakupaca LNG terminala na Krku, a kako navode, prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini. U svom izvješću istaknuli su i pokretanje novog instrumenta zajma u vrijednosti od 1,33 milijarde eura uz brojne bilateralne dogovore. MET predanost svojih financijskih partnera smatra jasnim znakom povjerenja u integrirani prodajni i trgovački poslovni model tvrtke, uz rastuću poziciju imovine kao i sposobnost upravljanja rizikom.

MET je postavio i tri nova solarna parka u Španjolskoj i Mađarskoj te sada upravlja ukupnim proizvodnim kapacitetom od 391 MW. Također, produbio je svoj tijek razvoja obnovljivih izvora s novim ulascima na tržišta u Švicarskoj, Njemačkoj i Poljskoj.

Unutar segmenta prodaje i trgovine, MET grupa nastavila je širiti svoje aktivnosti, ponajviše ulaskom na francusko tržište. Nastavljen je rast LNG poslovanja i te MET danas ima najdiverzificiraniju strukturu uvoza LNG-a iz geografske perspektive u Europi. Grupa posjeduje dugoročne kapacitete u Njemačkoj, Španjolskoj i Hrvatskoj, s uvozom u osam različitih zemalja uključujući Mediteran (Grčka, Italija, Hrvatska, Španjolska), sjeverozapadnu Europu (UK, Belgija, Njemačka) i nordijsku regiju (Finska). MET je isporučio oko 2 mtpa (30-40 tereta godišnje) tijekom posljednje dvije godine.

Također, u 2023. godini otvorili su ured u Singapuru. MET Azija, podružnica u vlasništvu MET Grupe s 90 posto, a Keppela s deset posto udjela, usredotočit će se na razvoj portfelja LNG Grupe istodobno provodeći i strategiju lokalnih jedinica samouprave. Nadalje, kompanija zapošljava blizu tisuću zaposlenika u 15 zemalja koji predstavljaju više od 50 nacionalnosti.

- U 2023. godini Grupa je nastavila demonstrirati inherentnu snagu i profitabilnost svog integriranog poslovnog modela na manje nestabilnim tržištima. Gledajući naprijed, nastavit ćemo se oslanjati na naš visoko motivirani, izniman, istinski međunarodan tim kako bismo napredovali kroz energetsku tranziciju - komentirao je predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MET grupe Benjamin Lakatos.

25. travanj 2024 05:52