Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Novi navodni vlasnik Fortenove već je vlasnik turističkog biznisa u Hrvatskoj

18. Ožujak 2022.
Jellinek Daniel

Fabris Peruško, izvršni direktor Foretenova grupe, jučer je na Dnevniku Nove TV izjavio kako kompanija ulaže napore u pomaganju svome vlasniku, Sberbanci, da čim prije izađe iz vlasničke strukture kompanije. U ovim ludim vremenima ovakav scenarij ne zvuči nimalo nevjerojatno. Peruško nije otkrio tko bi bio potencijalni preuzimatelj 44- postotnog udjela Sberbanke  no prema informacijama N1 Hrvatska, koji je pak informaciju prenio od Večernjeg lista, udio Sberbanke u Fortenova grupi preuzima Inotek grupa, čiji je većinski vlasnik mađarski tajkun Dániel Jellinek.

Prije dvije godine Lider je pisao o ovom biznismenu, kada je preuzeo turistički biznis u Hrvatskoj od dva meštra od mešetarenja nekretninama, Tamasa Vitezya i Laszla Attile Kerekesa, koji su se desetljećima 'igrali' nekretninama turističkih kompanija u Hrvatskoj. nj Jellinek je njihove biznise preuzeo putem mađarske kompanije Bohemian Financing za otkup potraživanja.

Sve je počelo 2019. kada je Bohemian sa tvrtkom Canberra Invest preuzeo hotelsku kompaniju Primošten d.d, a potom i Hotele Jadran. Bohemian Financing je 11. kolovoza 2020. postao stopostotni vlasnik zagrebačke tvrtke Topaz putem koje je mađarski dvojac Vitezyi - Kerekes provodio financijske operacije u Hrvatskoj. Na čelu NO Primoštena i Hotela Jadran i danas je Dániel Jellinek iz Bohemiana.  Vitezy je u dopisu tvrdio da ga je tvrtka Bohemian prevarila, kupivši potraživanja za mali iznos i na taj način ovladala tvrtkom. Na Skupštini se nije pojavila većina malih dioničara, bivših i sadašnjih zaposlenika i dobavljača Hotela Jadran, ali ni predstavnik CERP-a.

Vitezy i Kerekes 2002. godine kupili su Primošten d.d. za samo 1,6 milijuna kuna i obvezali se obnoviti hotele, međutim  umjesto toga nekretnine su opterećene kreditima i hipotekama pa se 2009. na nekretnine upisala mađarska banka CIB, a tvrtku je zbog dugova blokirala država i Općina Primošten. Onda je 2018.  Bohemian financing iz Budimpešte dopisom obavijestio sud da su preuzeli potraživanja najvećih vjerovnika hotelske kuće Primošten te najavio povlačenje naloga za ovrhe i deblokadu računa.

Slična stvar se dogodila i u Hotelima Jadran, u kojima su ovisna društva svojom imovinom jamčila za kredit matici u Mađarskoj.

Vlasnici tvrtke Bohemian Financing su Indotek Group i Bohemian Real Estate, odnosno grupa investicijskih kompanija u vlasništvu mađarskih i američkih dioničara, koja se bavi upravljanjem dugovima za problematične zajmove kreditnih institucija u vezi s paketima potraživanja i pojedinačnim strukturiranim potraživanjima. 

U intervjuu za mađarski medij Valasz Jellinek je prije par godina istaknuo kako je njegovo ime u poslovnom svijetu postalo nezaobilazno kad je počeo kupovati veće, poznatije trgovačke centre u Mađarskoj, a posljednjih godina krenuo je u akvizicije u Španjolskoj, Portugalu, Hrvatskoj i Rumunjskoj. Danas u svom portfelju ima čak oko tristo tvrtki! Sredinom 2000-ih počeo je zarađivati ​​zavidnu količinu novca nakon prodaje imovine preuzete iz likvidacija. – Krajem 1990-ih, početkom 2000-ih, bilo je moguće kupiti industrijsku nekretninu za sitniš – obično „ostatke“ bankrotiranih državnih tvrtki.  Kupovali smo samo jeftino, a onda kada su cijene porasle u razdoblju 2005.-2007., prodali smo gotovo sve, moji kolege investitori zaradili su puno novca, a meni je ostalo dosta – ispričao je u intervjuu Jellinek, potvrđujući i da mu pripada bivši dalmatinski paket imovine Tamasa Vitezyja.

28. travanj 2024 11:15