Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Posljedice tuče: Djelomično oštećeni i solarni paneli na tvornicama u Humu na Sutli

12. Lipanj 2022.

Komadi leda veličine teniske loptice na nekim su panelima Vetropack Straže prouzročili vidljiva oštećenja. Bolje su sreće bili u tvornici Omco Croatije i u Krklec-metalu u Klenovcu Humskom

Koliko je prošlotjedna tuča bila jaka u nekim dijelovima Hrvatskoga zagorja, potvrđuju i oštećenja na solarnim panelima Vetropack Straže. Ta tvrtka u Humu na Sutli ima instaliranih 3400 komada fotonaponskih panela koji mogu izdržati tuču promjera do 32 milimetra.

– Prošlotjedna je tuča bila ekstremnih razmjera, mnogo veća od 32 milimetra, i vidljiva su oštećenja na nekim panelima. U tijeku su radovi na pranju i ispitivanju fotonaponskih panela, slijede termografsko snimanje i pregled. Tek nakon tog postupka znat ćemo koliko je panela oštećeno. Ako nam vremenski uvjeti to dopuste, to bi moglo biti sljedeći tjedan – poručuju iz Vetropack Straže.

Više sreće imao je susjedni Omco Croatia čiji direktor Darko Ranogajec kaže kako nisu mogli vjerovati da je sve dobro prošlo.

– Mislili smo da će nakon onakvih komada leda koji su bili veliki kao teniska loptica i padali desetak minuta sigurno biti oštećenja. No paneli rade punim kapacitetom, ali za svaki slučaj provest ćemo još jedno ispitivanje – kaže Ranogajec.

Sretni su i u tvrtki Krklec-metal u obližnjemu Klenovcu Humskom, koja ima solarnu elektranu. No ondje je tuča, kaže direktorica Matilda Krklec, bila manjeg promjera. U općinama Kumrovcu i Klanjcu kažu da zasad nemaju prijavljene štete na solarnim panelima, kao ni u Oroslavju, gdje je sjedište tvrtke AquafilCro. Njezin direktor Saša Muminović svjedoči da je 'nevrijeme doista bilo kratkotrajno, ali veoma jako', no nije bilo oštećenja na njihovim solarnim panelima.

– Kratkotrajno su nam bili začepljeni odvodni sustavi, izlila se voda i prekinuta je proizvodnja. Većina štete brzo je sanirana i poduzeće radi normalno. Budući da možemo i ubuduće očekivati takve oluje, važno je dodatno se posvetiti protugradnoj zaštiti i na županijskoj i na državnoj razini – zaključuje Muminović.

29. travanj 2024 03:09