Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[Poslovna scena] Krupni kapital voli Zagrebačku županiju, novi projekti ciljaju globalno

21. Srpanj 2022.
Goran Litvan i Valentina Starčević: Liderova reporterska ekipa u Velikoj Gorici foto Lider Media

Pišu Goran Litvan i Valentina Starčević
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Da nema 'sporedni izlaz' preko Medvednice prema Zagorju, Zagreb bi bio zarobljenik Zagrebačke županije, koja je pak jedina koja ima eksteritorijalno sjedište – u Zagrebu. Taj sljemenski izlaz u Zagorje razlog je što Zagrebačka županija nije zaista zatvorila prsten oko grada Zagreba; zlatni, kako ga je nazvao prvi župan Ivica Gaži.

No neobična situacija, u kojoj su obje te teritorijalne jedinice samostalne i međusobno neovisne, ne sprječava brz razvoj zagrebačkog prstena, koji se maksimalno koristi blizinom Zagreba i uglavnom odličnom prometnom povezanosti, i to nadograđuje jeftinijim troškovima života i poslovanja. Zato je i u vrhu kad se gledaju prihodi po zaposlenom i po stanovniku.

Ispred su samo Zagreb (zbog velikih bankarskih, trgovačkih, telekomunikacijskih i naftnih kompanija koje posluju diljem Hrvatske, a prihodi im se knjiže u Zagrebu) i Vukovarsko-srijemska županija (gdje PPD ostvaruje oko 60 posto svih prihoda u županiji). Tome svakako pridonose velike kompanije, pa i multinacionalke, koje operacije u Hrvatskoj, pa i regiji, najčešće vode iz Zagreba, ali odmah zatim je najpoželjnija destinacija krupnoga kapitala Zagrebačka županija. U njoj je sjedište 52 tvrtke koje su lani imale prihode veće od 200 milijuna kuna (slijedi Splitsko-dalmatinska županija s 29 tvrtki). Slično je i s tvrtkama s više od pola milijarde kuna prihoda (18 u Zagrebačkoj županiji, 12 u Osječko-baranjskoj…)

Pritom se čak osam od deset najvećih tvrtki bavi ponajprije trgovinom. Najveći proizvođač je PIK Vrbovec plus, vodeća mesna industrija u Hrvatskoj i regiji. U Vrbovec smo došli kad je temperatura bila viša od 30 stupnjeva, pa je šetnja kroz pogone, unatoč pridržavanju svih propisanih mjera zaštite (kuta, kapa, nazuvci i maska) bila doslovno pravo osvježenje. Intervju s predsjednikom Uprave Slavenom Ružićem objavit ćemo u sutrašnjem nastavku serijala.  

Pedesetak kilometara zračne linije istočnije druga je županijska industrijska perjanica – Klimaoprema. Vožnja od Vrbovca do Samobora kroz Zagreb traje više od sat i pol, a ni obilaznicom se ne stiže za manje od sat vremena, pa je blizina Zagreba u tom kontekstu otežavajući faktor. No, proizvođaču visokotehnoloških rješenja u području HVAC-a (grijanja, ventilacije i klima-uređaja) ni korona nije bila otežavajući faktor. Naprotiv! Upravo je pandemija bila dodatni poguranac za njegove sustave čistih soba, pa su mu u posljednje dvije godine prihodi narasli gotovo triput. Lani su premašili granicu od milijardu kuna, od čega je 90 posto ostvareno u izvozu. 

Nedavno su osnovali krovni brend Amelicor Holding, koji će objediniti postojeće i pomoći u internacionalizaciji poslovanja, a lani su preuzeli njemčki MCRT. Predsjednik Uprave Sergio Galošić najavio je i nove akvizicije:

– Kontinuirano promišljamo o novim izazovima, tržištima i novim prilikama. Smatramo da je sada najbolja prilika ići u nove investicije, kako u Hrvatskoj tako i vani. Smatramo se vrlo konkurentnom internacionalnom kompanijom koja je ponikla iz Hrvatske – tvrdi Galošić.

Sličnom logikom ulaganja u krizi vodila su se i dva velikogorička prijevoznika. Trade Air je nabavljao zrakoplove, a Zubak Grupa je pokrenula biznis s rabljenim automobilima Neostar.

Za to vrijeme DIV Grupa Tomislava Debeljaka bori se s predstečajem. Cijela grupacija zajedno s Brodosplitom zapošljava tri tisuće radnika. U Kninu je najveća tvornica standardnih vijaka u Europi, proizvodna lokacija u Samoboru administrativno je središte DIV Grupe i zapošljava više od 100 djelatnika. Dobra vijest za DIV Grupu bila je odluka Europske komisije o uvođenju zaštitne carine za uvoz kineske vijčane robe u EU na razini od 89,9 posto s početka ove godine.

Ta mjera osigurava da cjelokupni godišnji kapacitet proizvodnje može plasirati na europsko tržište po konkurentnijoj cijeni, tako da će kineskim proizvođačima konkurirati ne samo bržom isporukom, nego i cijenom, što će zasigurno dugoročno pozitivno utjecati na njezinu realizaciju i poslovne rezultate, objašnjavaju iz DIV Grupe.

Teško je uopće spomenuti sve zanimljive i perspektivne projekte s područja ove propulzivne županije. Feromihin iz Novoselca svojim uređajima sprječava havarije na plinovodima i naftovodima. Obrt INO iz Strmca proizvodi industrijske noževe i ostale alate od visokokvalitetnih čelika za rezanje u raznim djelatnostima. Setcor iz Jastrebarskog pak upravlja Podatkovnim centrom Križ, najpouzdanijim u Hrvatskoj.

Meridian 16 Business Park u posljednjoj je fazi popunjavanja prvog prvoga privatnog i ekološkog poslovnog parka u Vukovini nadomak Velike Gorice, i uskoro kreće u novi projekt. Tu je, naravno, i Rimac grupa, o kojoj smo pisali u prošlotjednom nastavku u sklopu predstavljanja poslovne scene Svete Nedelje.

A još jedan veliki projekt pokrenut je u Jakovlju. Austrijska tvornica komponenti za avionske kabine FACC završila je prvu fazu investicije i zaposlila 150 ljudi. Kako narudžbe rastu, planira širenje, možda i do 450 zaposlenih.

Zajednički nazivnik spomenutih projekata je globalna orijentacija. Kao da novi izvozno orijentirani biznisi predstavljaju kontrapunkt multinacionalkama, krupnom kapitalu i uvoznicima iz trgovačke branše koji vole zagrebački prsten.

► Kompletnu reportažu o poslovnoj sceni Zagrebačke županije možete pročitati u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera

Sutra: Intervju sa Slavenom Ružićem, predsjednikom Uprave PIK-a Vrbovec plus 

29. travanj 2024 16:47