Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Prvooptuženi iz afere Janaf Krešo Petek opet preuzeo vlasništvo nad Elektrocentrom Petek u predstečaju

27. Veljača 2023.
Krešo Petek

Tvrtka Val-Energija preuzela je vlasništvo nad Eleketrocentrom Petek od Mirjane Petek i Miroslava Peteka. Andrija Petek preuzeo je ulogu člana NO-a umjesto Ivana Boršića. Tim je promjenama osnivač Elektrocentra Petek Krešo Petek vratio vlasništvo nad tvrtkom koje se odrekao nakon što je bio uhićen kao prvoosumnjičenik u aferi ‘Janaf‘.

Sin Miroslav od 2016. operativno vodi poslovanje, a tada se pridružio ocu i kao suvlasnik, a ovaj je nakon puštanja iz istražnog zatvora svoj udjel prebacio na suprugu. Tri mjeseca nakon izlaska iz istražnog zatvora (gdje je proveo četiri mjeseca) osnovao je Val-Energiju s deset kuna, kao j.d.o.o., a onda ju je neposredno uoči ulaska u eurozonu dokapitalizirao na 20 tisuća kuna i preoblikovao u d.o.o. Umjesto financijskog izvještaja Petek je za 2021. godinu podnio izjavu o neaktivnosti tvrtke.

Kao što smo pisali, nad Elektrocentrom Petek otvoren je predstečajni postupak, i to nakon što su najprije podneseni zahtjevi za stečaj, koji su povučeni. Prema stanju zabilježenom 28. listopada, ukupna potraživanja vjerovnika bila su 4,8 milijuna eura (36,16 milijuna kuna), a prema tablici potraživanja objavljenoj 19. prosinca broj se popeo na ukupno 37,8 milijuna eura (285 milijuna kuna), od čega je 17,8 milijuna eura (134 milijuna kuna) dospjelih tražbina. Međutim, to možda nije i konačan iznos jer vjerovnici još prijavljuju svoja potraživanja.

Odgođeno ispitno ročište

Najveći su vjerovnici Istarska kreditna banka Umag (1,31 milijun eura, odnosno 9,9 milijuna kuna), Slatinska banka (1,21 milijun eura – 9,1 milijun kuna) i Banka Kovanica (982 tisuće eura – 7,4 milijuna kuna). Među neosiguranim vjerovnicima najveća potraživanja imaju Elos i Dubrovnik Sea Sun Hotels– po 664 tisuće eura (pet milijuna kuna). Za uspjeh predstečaja svakako je posebno zainteresirana i Privredna banka Zagreb, čija je tražbina od čak 6,8 milijuna eura pokrivena ovršnom ispravom i dospijeva na naplatu nakon što je predmet otvoren.

Račun je bio blokiran 55 dana, od 4. listopada, a blokada je ukinuta nakon otvaranja predstečajnog postupka.

Ispitno ročište zakazano za 8. ožujka neće se održati – kao i niz drugih – ‘zbog početka građevinskih radova, a i zbog preseljenja Trgovačkog suda iz Petrinjske na novu lokaciju‘, kako stoji u službenoj bilješci koju je potpisala sutkinja Vesna Sremac Šoštar.

25. travanj 2024 13:05