Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Riječka tvrtka Adria Rail u cijelosti postala članica češke Metrans grupe

25. Veljača 2024.
Peter Kiss

Deset mjeseci nakon što je češki Metrans, podružnica njemačke kompanije Hamburger Hafen und Logistik, stekao 51 posto vlasničkog udjela u Adria Railu, riječka tvrtka u cijelosti je postala članica Metrans grupe, jednog od tržišnih lidera u intermodalnome transportu u srednjoj Europi.

Akvizicija Adria Raila, kako je to lani objasnio predsjednik Uprave Metrans grupe ​Peter Kiss, za češku je kompaniju bio strateški potez koji joj je omogućio širenje intermodalne mreže po jadranskoj regiji. Adria Rail, naime, upravlja intermodalnim vlakovima za Hrvatsku, iz nje i kroz nju. Također je intermodalni operater vlakova koji povezuju riječki kontejnerski terminal s terminalom u njegovu vlasništvu u Inđiji, u blizini Beograda. Terminal Inđija dvadeseti je terminal u Metransovoj mreži i željeznički je povezan s tvrtkinim terminalom u Budimpešti, što omogućuje povezanost s cijelom Europom. Adria Rail u Srbiji također ima flotu od četrdesetak kamiona. Dodatno, Adria Rail Operator, tvrtka kći Adria Raila, željeznički je prijevoznik sa željezničkom licencijom za Hrvatsku.

Riječka tvrtka osobito je zanimljiva jer, prema ​Metransovim navodima, pokriva više od 70 posto kontejnerskog prometa koji prema unutrašnjosti kontinenta polazi s kontejnerskog terminala Brajdica u Rijeci.

Do preuzimanja Adria Raila, čiji je osnivač Ivica Vrankić, koji je u tvrtki zadržao 49 posto vlasničkog udjela i direktorsku poziciju, osim što je u lukama Sjevernog mora, Metrans je već i prije izišao na Jadran, preko Trsta i Kopra, a ova akvizicija omogućila mu je istodobni ulazak na hrvatsko i srbijansko tržište. Češka kompanija svakoga tjedna otprema 650 intermodalnih vlakova.

Uključivanje Adria Raila u Metrans grupu podrazumijeva da riječka tvrtka raspolaže flotom Metransovih vagona, a uskoro i, kako se najavljuje, njegovim lokomotivama, te da ima identičan modus operandi kao i ostale članice Grupe.

25. travanj 2024 14:27