Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Slovenska Iskra preuzela i splitski ELMAP

23. Veljača 2024.
Dušan Šešok i Ljubomir i Jasminka Božiković
Nakon Remontnog brodogradilišta Šibenik i zagrebačke ELKE slovenska tvrtka Iskra uspješno je preuzela i splitski ELMAP

Slovenska Tvrtka ‘Iskra‘ elektro i sistemske rešitve potpisala je ugovor o kupnji većinskog udjela tvrtki ELMAP iz Splita, izvijestili su u petak iz tvrtke ne navodeći vrijednost transakcije. ELMAP je jedna od vodećih tvrtki u regiji na području automatizacije uređaja za pročišćavanje otpadnih i pitkih voda, vodoopskrbnih sustava, elektroenergetike i infrastrukturnih sustava.

Ugovor su u Splitu potpisali glavni direktor i većinski vlasnik Iskre Dušan Šešok i vlasnici splitskog ELMAP- a Ljubomir i Jasminka Božiković.

Šešok je istaknuo kako unatoč poteškoćama na globalnom tržištu te naznakama recesije u Europi Grupa Iskra i dalje posluje iznimno uspješno te je 2023. završila s gotovo 300 milijuna eura konsolidiranih prihoda.

Rezultat je to, kako je rekao, između ostaloga i okretanja europskih kupaca prema europskim proizvođačima, kad je riječ o komponentama, kao i o sistemskim rješenjima za energetiku, ekologiju, telekomunikacije, željeznicu i automatizaciju u industriji.

- Preuzimanje ELMAP-a dio je naše strategije širenja akvizicijama firmi s tržišnim potencijalom, koje u sinergiji s Iskrom mogu multiplicirati dodanu vrijednost. U tom smislu nam je Hrvatska jako zanimljiva kako zbog blizine, poznavanja tržišta tako i zbog dobrih iskustava s brodogradilištem u Šibeniku i poduzećem Elka u Zagrebu -  istaknuo je Šešok.

Ključni sektori djelovanja poduzeća ELMAP, koje će sada poslovati u sklopu Grupe ‘Iskra‘, su elektrotehnički dio i automatizacija uređaja za pročišćavanje otpadnih i pitkih voda, vodoopskrba i odvodnja, elektroenergetika te automatizacija i sustavi daljinskog nadzora i upravljanja. Isto tako, na temelju dosadašnjeg vrlo pozitivnog iskustva i stečenih referenci nastavit će se razvijati kao lider na radovima opremanja i modernizacije sustava signalizacije, rasvjete i nadzora i upravljanja u zračnim lukama te drugim infrastrukturnim objektima.

- Unatoč poteškoćama na globalnom tržištu te naznakama recesije u Europi Grupa Iskra i dalje posluje iznimno uspješno. Tako je 2023. godinu završila s gotovo 300 milijuna eura konsolidiranih prihoda. Rezultat je to, između ostaloga i okretanja europskih kupaca prema europskim proizvođačima, kad je riječ o komponentama, kao i o sistemskim rješenjima za energetiku, ekologiju, telekomunikacije, željeznicu i automatizaciju u industriji. Preuzimanje ELMAP-a dio je naše strategije širenja akvizicijama firmi s tržišnim potencijalom, koje u sinergiji s Iskrom mogu multiplicirati dodanu vrijednost. U tom smislu nam je Hrvatska jako zanimljiva kako zbog blizine, poznavanja tržišta tako i zbog dobrih iskustava s brodogradilištem u Šibeniku i poduzećem ELKA u Zagrebu -  kaže Šešok.

Naveo je i kako Iskra kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj novih proizvoda radi implementacije novih tehnologija i inovativnih rješenja. Kao novi vlasnik to će, kako se navodi, primijeniti u daljnjem razvoju ELMAP-a koju su preuzeli.

Božiković je rekao kako je zadovoljan što će ELMAP postati član tako uspješne i poduzetne poslovne grupe kao što je Iskra te što će se tim u kojem je više od 30 djelatnika imati priliku dodatno razvijati.

Preuzimanje ELMAP-a, kako se navodi u priopćenju, je treća transakcija Grupe Iskra u Hrvatskoj - nakon kupnje šibenskog Remontnog brodogradilišta 2019. od kada posluje pod novim brandom Iskra Shipyard i zagrebačkog poduzeća Elka 2021. godine.

Na pripajanje ELMAP-a Grupi ‘Iskra‘ kao i prethodne Iskrine akvizicije u Hrvatskoj treba gledati i kroz obostrano korisnu suradnju Republike Hrvatske i Republike Slovenije. U širem interesu Republike Hrvatske je da se njeno gospodarstvo snažnije poveže s gospodarstvom Slovenije jer će moći uspješnije nastupati i poslovati na međunarodnim tržištima i učinkovito odgovarati na izazove globalne konkurencije.

- Kad kupujemo kompaniju, točno znam gdje mogu vidjeti uska grla – istaknuo je Šešok za Lider pretprošle godine te dodao da nikada ne kupuju tvrtke koje su imaju vrlo dobre rezultate, već one koje imaju mogućnosti rasta, pa je tako i ovoga puta s tvrtkom ELMAP.

Podsjetimo, kada je Šešok 2021. akvizirao Elku rekoa je da je to rezultat okretanja europskih kupaca prema europskim proizvođačima.

- Uvjereni smo da će se tendencija vraćanja proizvodnje iz Azije u Europu nastaviti pa je preuzimanje ELKA-e dio naše strategije širenja akvizicijama proizvodnih firmi s tržišnim potencijalom. U tom smislu nam je Hrvatska jako zanimljiva kako zbog blizine, poznavanja tržišta i  dobrih iskustava u Šibeniku tako i zbog recentno poboljšanih političkih odnosa dviju država. Iskra kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj novih proizvoda radi implementacije novih tehnologija i inovativnih rješenja, što ćemo kao novi vlasnik svakako primijeniti u daljnjem razvoju tvrtke  ELKA koju preuzimamo. Ulazak ELKA-e u Grupu ‘Iskra‘ odlična je vijest za slovensko i hrvatsko gospodarstvo budući da se sinergijski povezuju prepoznatljivi brendovi i dvije kompanije s dugogodišnjom tradicijom koje su, svaka u svom segmentu, simbol pouzdanosti i kvalitete -  rekao je tada  Dušan Šešok direktor i većinski vlasnik ‘Iskre‘, koja je dodajmo i najveća obiteljska grupacija u Sloveniji. 

Što se tiče Šibenika i Iskra Shipyarda Šešok je također na Liderovoj konferenciji rekao kao ih je početakj rata u Ukrajini udaljio od novog projekta - točnije, novog plovnog doka, ali da su se druga ulaganja u modernizaciju i povećanje kapaciteta nesmetano nastavila.

26. travanj 2024 13:09