Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Što je ‘poison pill‘ taktika kojom se Twitter brani od Muska

19. Travanj 2022.
Otrovna pilula dobro je poznata i ‘izlizana‘ taktika za obranu od korporativnih napada i neprijateljskih preuzimanja

Upravni odbor Twittera je predstavio plan obrane od Elona Muska koji želi postati jedini vlasnik te društvene mreže. Radi se o obrani nazvanoj 'poison pill' što je vrsta obrambene taktike koju koriste upravni odbori korporacija protiv preuzimanja.

Ovaj obrambeni mehanizam razvijen je 1980.-ih kada su čelnici tvrtki, suočeni s korporativnim napadačima i neprijateljskim akvizicijama, pokušavali obraniti svoje poslovanje od preuzimanja od strane drugog poduzeća, osobe ili grupe.

Otrovna pilula (poison pill) je manevar koji obično čini tvrtku manje prihvatljivom potencijalnom kupcu tako što mu poskupljuje kupnju dionica, a tvrtki daje više vremena za procjenu ponude.

- Cijela poanta je u tome da ponuda odbora bude privlačnija od kupčeve, u ovom slučaju Muskove - rekao je Carliss Chatman, izvanredni profesor prava na Sveučilištu Washington i Lee.

'Otrovna pilula', ili plan za prava dioničara, pokrenut će se ako Musk ili bilo koji drugi investitor proširi svoj udio u Twitteru na 15 posto bez odobrenja uprave. Musk trenutno posjeduje oko 9 posto i najveći je pojedinačni dioničar tvrtke. Investicijska tvrtka Vanguard ima najveći ukupni udio u Twitteru od 10,29 posto.

Kada se aktivira, ova će obrana omogućiti svim ostalim dioničarima da od 25. travnja ostvare prava na kupnju dijela Twitterovih dionica uz popust od 210 dolara što bi za učinak imalo razvodnjavanje Muskovog udjela.

Ovaj plan trebao bi djelovati kao kazna za svakog potencijalnog ulagača koji želi povećati svoj udio i trebao bi 'zaštititi dioničare od prisilnih ili na neki drugi način nepoštenih taktika preuzimanja'.

Musk je naravno kritizirao taj potez govoreći da njihovi 'ekonomski interesi jednostavno nisu usklađeni s dioničarima'. Rekao je i to da članovi uprave, koji primaju kolektivnih 3 milijuna dolara u gotovini i nagradama za dionice, neće dobiti plaću ako uspije u svojoj ponudi za preuzimanje.

Postoje različite vrste otrovnih pilula, ali obično one omogućuju određenim dioničarima kupovinu dodatnih dionica po sniženoj cijeni. Jedini dioničar koji je blokiran od ovih sniženih kupnji je onaj koji aktivira pilulu otrova tj. onaj koji želi preuzeti tvrtku. U slučaju Twittera, strategija otrovne pilule predviđa izdavanje dionica po nižoj cijeni za postojeće dioničare u slučaju da Musk kupi više od 15 posto dionica tvrtke. Cilj je ovog mehanizma učiniti preuzimanje tvrtke neisplativim, a sve nove dionice koje bi izdao Twitter mogli bi kupiti svi dioničari, osim Muska. Mehanizam će se aktivirati kada Muskov udio u tvrtki poraste na 15 posto. Trenutačno je na 9 posto.

Znači, 'otrovna pilula' bi u slučaju Twittera preplavila tržište novim dionicama ako Musk kupi 15 ili više posto dionica. To bi odmah razvodnilo udio Muska i znatno mu otežalo otkup značajnog dijela tvrtke.

02. svibanj 2024 01:53