Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Super Konzum u Radničkoj kupio poslovni partner Pavla Vujnovca

28. Ožujak 2023.
Super Konzum Radnička
Mercator-H, tvrtka kći Fortenova grupe, prodao je veliki poslovni kompleks Super Konzum Radnička Anti Bračiću, hrvatsko-slovenskom poduzetniku koji je povezan s Pavlom Vujnovcem u nizu tvrtki koje se bave nekretninama te mu je dopušteno da na tu istu nekretninu upiše i hipoteku za kredit, doznaje N1.
 
Ni izvana niti iznutra nema tragova da je objektom koji je bio poseban ponos Agrokorova poslovanja provedeno već i novo preuzimanje: poslovna zgrada u Ulici grada Vukovara 269/B (poslovno trgovački centar), podzemna garaža i dvorište, sve na raskošnih 35741 četvornih metara zemljišta u centru grada, ranije u vlasništvu tvrtke Mercator-H d.o.o. – tvrtke koja je nakon preuzimanja 2014. ušla u kompleks tvrtki Agrokora, a potom Fortenova grupe – prodana je tvrtki u vlasništvu hrvatsko-slovenskog poduzetnika Ante Bračića u studenom 2022. godine za 20.479.512,45 eura, a tvrtke Ante Bračića su za taj pothvat digle kredit u slovenskoj SPARKASSE – 15.359.634,34 eura, a za kredit je založena upravo nekretnina Super Konzuma Radnička, piše N1.
 
Pojednostavljeno, vlasnik Super Konzuma nije više Fortenova grupa, tvrtka koja je nastala zahvaljujući lex Agrokoru, zakonu koji je osmislila Vlada Andreja Plenkovića, i u kojem dominira novi vlasnik, poduzetnik koji je prve milijune stekao na uvozu plina iz ruskog Gazproma kroz tvrtku PPD, Pavao Vujnovac, nego je Fortenova grupa prodala cijeli kompleks poduzetniku Anti Bračiću – koji je nedvosmisleno poslovni partner Pavla Vujnovca “izvan” Fortenove.
 
Pri tome je Fortenova grupa, da otvori prostor zahvatu Ante Bračića prvo oslobodila nekretnine prethodnog tereta, odnosno, isplatila fond iz Velike Britanije koji je imao zabilježbe na toj nekretnini (KROLL TRUSTEE SEVICES LIMITED), a potom je Bračić, zajedno s predsjednicom Uprave Mercatora-H, Spomenkom Bilić, dogovorio da ljubljanska banka, BANKA SPARKASSE, odobri kredit Bračićevim tvrtkama upravo na temelju upisa na te nekretnine.
 
S obzirom da i dalje na toj adresi posluje Super Konzum, može se zaključiti da danas taj isti Super Konzum plaća zakup novim gazdama nekretnina u kojima posluje. Da se, dakle, iz Fortenova grupe, koja je do studenog prošle godine bila vlasnica objekta u kojem posluje Super Konzum, danas plaća zakup tvrtki poduzetnika Ante Bračića – koja je stekla tu nekretninu uz pomoć nove zabilježbe hipoteke upravo na tu nekretninu.
 
Radi se o dugogodišnjem poslovnom partneru iz grupacije koja već nekoliko godina vodi različite nekretninske poslove vezane za Pavla Vujnovca. Primjerice, bili su zajedno u poduhvatu izgradnje golemog hotela View u Postiri na Braču. Ante Bračić se pojavljuje u nekoliko tvrtki, zajedno u kombinaciji s Josipom Jurčevićem i Pavlom Vujnovcem, Zoranom Gobcem i Damirom Spudićem (članom Uprave i direktorom financija grupe Vujnovčeve tvrtke Energia naturalis – ENNA).
 
N1 od Bračića i Fortenove nije dobio odgovore na pitanja osim ove rečenice: “Fortenova grupa kontinuirano radi na jačanju svoje tržišne i financijske pozicije pa tako provodi i aktivnosti vezane uz realokaciju i bolje upravljanje kapitalom, što uključuje i stavljanje u funkciju kapitala koji Grupa ima u nekretninama”, stoji u dopisu iz Fortenova grupe koji je potpisala Anja Linić Sikavica, direktorica korporativnih komunikacija.
 
Nedavno su dnevne novine 24 sata pisale da su još dva Konzuma iz Fortenova grupe, oba na prilično atraktivnim lokacijama u Zagrebu (Črnomerec i Trešnjevka) prodana privatnoj tvrtki Arh koncept koju je osnovao Pavao Vujnovac 2018. godine (neko vrijeme joj je bio direktor Josip Jurčević, a danas joj je Vujnovac i direktor).

 

 

 

26. travanj 2024 01:11