Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Tko je kome vlasnik u Fortenovi

27. Travanj 2023.

Mnoge je zbunila formulacija iz priopćenja Fortenove da je otvoren međunarodni proces ispitivanja interesa za kupnju udjela u tvrtki Fortenova Group MidCo, nizozemskoj vlasnici Fortenova grupe, budući da je u Sudskom registru kao vlasnik Fortenove navedena jedna druga nizozemska kompanija, Fortenova HoldCo.

Prividna proturječnost proizlazi iz složene hijerarhijske strukture kompanija osnovanih u Nizozemskoj nakon stečajne nagodbe vjerovnika Agrokora u srpnju 2018. godine, a pod uvjetima koje je tada odredio novi kreditor.    

Ta hijerhijska struktura izgleda ovako:

  • Fortenova Group STAK Stichting – zaklada u kojoj vlasnici imaju svoje udjele i koja je jedini izdavatelj svih potvrda o depozitu tih dionica;  po svojoj pravnoj prirodi slična je instituciji i tvrtka je bez vlasnika, takozvana ‘tvrtka siroče’; zakladom upravlja profesionalno društvo za upravljanje zakladom, kompanija TMF Nizozemska
  • Fortenova Group TopCo  - u stopostotnom je vlasništvu Fortenova STAK-a, odnosno nositelja potvrde o depozitu dionica; najveći pojedinačni suvlasnik je Sberbank  Rusija(42,5 posto), a drugi po redu je grupa hrvatskih investitora predvođenih kompanijom Open Pass, čiji je vlasnik Pavao Vujnovac, a koji zajedno imaju oko 28 posto udjela
  • Fortenova Group MidCo – u stopostotnom je vlasništvu tvrtke Fortenova TopCo
  • Fortenova Group HoldCo  - u stopostotnom je vlasništvu tvrtke Fortenova MidCo
  • Fortenova Grupa (Hrvatska) – u stopostotnom je vlasništvu tvrtke Fortenova MidCo

Tvrtke TopCo, MidCo i HoldCo obavljaju djelatnost financijskih holding društava i njihova je uloga kontrolna. U sve tri direktori su TMF Nizozemska, Arend Doppenberg i Damir Spudić, koji je na tim pozicijama zamijenio Sergeja Volka, predstavnika VTB banke. Spudić, inače član Uprave i direktor financija Vujnovčeve Energia naturalis grupe, i osobno je nositelj potvrde o depozitu dionica, ali nije poznato u kojem postotku.

02. svibanj 2024 22:44