Tvrtke i tržišta
StoryEditor

U Zagrebu otvorena prva trgovina bez blagajni istočno od Münchena

20. Rujan 2023.
Konzum Smart

Konzum je danas u Zagrebu otvorio trgovinu bez blagajni i skeniranja artikala pod nazivom Konzum SMART, prvu takvu u široj regiji. Procjenjuje se da u svijetu takvih pametnih trgovina ima tek između 150 i 200, a najbliža Konzumovoj nalazi se u Münchenu. 

Stvar funkcionira ovako: prvo je potrebno preuzeti (ili otvoriti) Konzumovu aplikaciju i u njoj odabrati ‘Konzum SMART‘ te odrediti karticu za plaćanje. Na aplikaciji se nalazi QR kod, kojeg je potrebno skenirati na ulasku. Bez QR koda, nema ni ulaska. Kupac potom izabire što želi, stavlja to u svoju torbu i izlazi iz trgovine. Račun mu stiže na prijavljenu mail adresu te u aplikaciji. Jozo Džakula, direktor informatike u Konzumu, kaže da je sustav mnogo puta istestiran te da se ni pri jednom testu nije dogodilo da kupcu bude naplaćen ijedan artikl kojeg nije iznio iz trgovine, bez obzira je li ga kupac micao s police i vraćao na nju. 

Da bi to točno tako moglo funkcionirati, preuređena trgovina od cca 130 četvornih metara koja se nalazi na uglu Kurelčeve ulice i stare Vlaške, u najstrožem centru grada, opremljena je s, ni manje ni više, 150 kamera, koje pokrivaju doslovno svaki artikl u trgovini i računalnim vidom točno detektiraju sve što je pojedini kupac stavio u svoju vrećicu. Iako u trgovini ima i mali odjel voća i povrća, kupljeni artikli se ne važu već se obračunavaju po komadu. Primjerice, jedna banana stoji 25 centi, što otprilike odgovara cijeni za kilogram banana kupljenih u običnoj trgovini. 

- Ova je trgovina prava potvrda uloge koju ima lider na tržištu - postiže maksimum u svakodnevnom poslovanju, na dobrobit kupaca i tržišta, a istodobno iz vida ne ispušta poluge svog budućeg razvoja. Konzum to radi već godinama. Tako je prošlog tjedna mogao biti daleko ispred svih u spuštanju cijena u prilog obuzdavanja inflacije u Hrvatskoj, a danas tržištu otvoriti vrata prve automatizirane trgovine u Hrvatskoj. Taj je iskorak potpuno u skladu s planovima o tehnološkog transformaciji i digitalizaciji, koje su jedan od četiri stupa razvojne strategije Fortenova grupe - izjavio je na otvaranju pametnog dućana Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe. 

Iako trgovina nema blagajnice, zaposlenika ipak ima. Netko će trebati slagati novu robu na police, netko će je morati čistiti i tako dalje. No najvažnija će uloga pripasti osobi koja će na ulazu morati objašnjavati kupcima što im je za činiti kako bi uopće mogli ući unutra. Obzirom da se radi o kvartovskom dućanu, u dijelu grada u kojem je najviše stanovnika starije dobiti, ta će se osoba naraditi kao tri blagajnice! 

27. travanj 2024 23:07