Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Željko Zadro (HIŠ): Cijena šećera dosegnut će vjerojatno jedan euro

17. Srpanj 2022.

Poslovanje Hrvatske industrije šećera stabilizirano je, a cijena šećera vraćena na razinu iz 2017. s tendencijom rasta. Ali izazov su sada cijene plina i troškovi za emisije CO2 i transport

Predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera (HIŠ) Željko Zadro mogao bi reći da je nakon četiri godine od osnutka (ujedinjenja domaćih šećerana) najgore razdoblje iza te tvrtke. Poslovanje je stabilizirano, ali sada su na redu aktualni problemi. HIŠ je uz Petrokemiju i Vetropack Stražu najveći potrošač plina u Hrvatskoj, koji je poskupio osam puta, a ne treba zanemariti ni rast troškova za emisije CO2 i transport.

Zbog rasta troškova cijena šećera vratila se na razinu iz 2017., što već dugo proizvođači u Europi priželjkuju jer je zbog poremećaja na tržištu još prije pandemije i rasta cijena pala te su mnoge šećerane dovedene u tešku situaciju.

– Zasad isporučujemo šećer prema starim ugovorenim cijenama, no vjerujem da će u trgovinama nova cijena dosegnuti jedan euro – napominje Zadro.

Upravo zbog aktualnih poremećaja, kaže, vrlo je teško predvidjeti kako će tvrtka poslovati u ovoj godini. Prije svega, sve će ovisiti o utjecaju suše na kampanju za šećernu repu, koja počinje 1. rujna. Ugovoreno je deset tisuća hektara, a očekuju 700 tisuća tona repe i 110 tisuća tona šećera.

HIŠ je lani uprihodovao 653,9 milijuna kuna, a gubitak je bio 90,9 milijuna kuna. Zadro očekuje da će ovogodišnji prihod biti veći, ali nije želio procjenjivati koliko, kao ni koliko će se smanjiti gubitak, što ipak očekuje. Naime, velik dio prošlogodišnjega gubitka odnosi se na isplate otpremnina bivšim zaposlenicima, kao i na prodaju opreme iz pogona u Virovitici i Osijeku (knjigovodstveno je imala veću vrijednost od prodajne cijene). U svakom slučaju, zahvaljujući i prodaji opreme poslovanje je stabilizirano, redovito plaćaju dobavljače, a povećane su i plaće zaposlenicima koji rade u preostaloj županjskoj šećerani.

– Nadam se da je najgore razdoblje iza nas, ali to ne mogu sa sigurnošću tvrditi jer ova je kriza nepredvidljivija od svih do sada – zaključuje Zadro.

27. travanj 2024 11:48