Ukratko
StoryEditor

25 godina mobilne tehnologije u Hrvatskoj

08. Prosinac 2016.

Povodom 25 godina mobilne telefonije u HT muzeju je otvorena izložba ‘Mobilna revolucija 1991-2016.‘. Zanimljive eksponate, koji nude pregled mobilnih tehnologija i usluga od samih početaka do danas, moći će se besplatno razgledati tijekom cijele iduće godine.

Organizator izložbe je Hrvatski Telekom, koji je 1991. godine u okviru tadašnjeg HPT-a pokrenuo prvu mobilnu mrežu u Hrvatskoj.

- Tada je mobilna telefonija bila elitistička, imali smo svega 200 korisnika, a mobilni uređaj bio je težak i koštao je kao jedan manji automobil, gotovo 14 000 maraka. Danas s ponosom mogu reći da imamo 2,3 milijuna korisnika. Mobilni uređaji postali su neizostavni dio komunikacija poslovnih i privatnih korisnika i HT svake godine ulaže nekoliko stotina milijuna kuna za izgradnju i proširenje mobilne mreže, rekao je predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković na svečanom otvorenju izložbe.

HT je tom prigodom nagradio 11 korisnika njihovih mobilnih usluga koji su više od dva desetljeća vjerni njihovoj mreži. Nagrade im je uručila Nataša Rapaić, članica Uprave HT-a za privatne korisnike, koja je objasnila da je slanje video sadržaja budućnost mobilne telefonije te je HT u skladu s time među svoje usluge uvrstio Stream On.

Koliko se mobilna tehnologija razvila i proširila svijetom govori i podatak Svjetske banke da je u 2015. godini bilo 98,62 mobilnih telefona na sto stanovnika zemlje.

21. travanj 2024 09:31