Ukratko
StoryEditor

A1 Hrvatska nagrađena u Bruxellesu za projekt razvoja širokopojasnog pristupa interneta u Solinu

24. Studeni 2023.
Martina Dragičević, Vladimir Skender, Marina Fabris, Nevenka Crneka Čudina, Jasmin Lipović iz A1 Hrvatska
Europska komisija prepoznala je A1 Hrvatska kao predvodnika u gradnji mreže vrlo velikog kapaciteta u Republici Hrvatskoj te joj u kategoriji stvaranja potražnje i rasta povezivosti dodijelila nagradu za projekt Broadband4Everyone- razvoj širokopojasnog pristupa internetu za samoodrživi grad Solin.

Europska je komisija u Bruxellesu dodijelila A1 Hrvatska European Broadband Award za projekt sufinanciran iz europskih fondova kojim je izgrađena širokopojasna pristupna fiksna mreža nove generacije u Solinu i stanovnicima su omogućene gigabitne brzine interneta. U ime A1 Hrvatska nagradu su preuzeli Martina Dragičević, direktorica regulatornih poslova i EU fondova i Vladimir Skender, glavni direktor za mrežu.

Novoizgrađena širokopojasna infrastruktura u Solinu temelji se na FTTH tehnologiji (eng. Fiber to the Home) i završena je pet mjeseci prije službenog roka. Ukupna ulaganja iznose više od 2,1 milijuna eura, a realizacijom projekta omogućen je najmoderniji, fiksni pristup internetu za gotovo 3 tisuće kućanstava. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj temeljem Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., u sklopu Poziva ‘Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima‘.

- Ponosni smo da je naša predanost u gradnji mreža vrlo velikog kapaciteta kojom se omogućava jednak razvoj ruralnih i urbanih područja, ubrzanje digitalne transformacije privatnog i javnog sektora kao i stjecanje novih digitalnih vještina prepoznata od strane Europske komisije kao osovina prekogranične konkurentnosti hrvatskih poduzetnika i građana. Ova nagrada je i nagrada Republici Hrvatskoj jer smo izborili pobjedu unatoč vrlo velikoj konkurenciji na europskom nivou. Posebno bismo zahvalili podršci lokalne zajednice bez koje ovaj projekt ne bismo mogli realizirati - izjavila je Martina Dragičević, direktorica regulatornih poslova i fondova EU u A1 Hrvatska prilikom preuzimanja nagrade u Bruxellesu.

Nadovezao se glavni direktor za mrežu A1 Hrvatska Vladimir Skender.

- Drago nam je da je to što i kako gradimo prepoznato na razini Europske unije. Naša najmodernija fiksna mreža ne donosi samo gigabitne brzine i u ruralna područja, nego predstavlja temelj modernog razvoja i konkurentnosti lokalnih sredina. A1 Hrvatska nastavlja biti jedan od većih investitora u razvoj Hrvatske s ciljem pokrivanja čak milijun kućanstava gigabitnim fiksnim internetom u 2025. godini - rekao je Skender.

Osim izgradnje infrastrukture A1 Hrvatska se i kroz ovaj projekt pozicionira kao lider u korištenju obnovljivih izvora energije jer će se u području projekta postaviti solarni paneli na bazne stanice financirani od strane A1 Hrvatska uz očekivanu proizvodnju 38.400 kwh električne energije godišnje i smanjenje emisija CO2 od 9 tona.

Uz Solin, A1 Hrvatska optičku gigabitnu mrežu uz pomoć EU fondova gradi i na području grada Kaštela i okolnih područja te na području Ivanić-Grada, a Solin jedan od prvih hrvatskih gradova gotovo potpuno pokrivenih optičkom mrežom izgrađenom uz pomoć EU fondova.

26. travanj 2024 20:48