Ukratko
StoryEditor

Bliži se druga po redu konferencija ‘Autizam i mentalno zdravlje‘

23. Ožujak 2024.
Autizam i mentalno zdravlje 2024.

Za manje od tjedan dana, 26. ožujka, održat će se druga po redu konferencija ‘Autizam i mentalno zdravlje‘ u organizaciji udruga ASK i SUZAH. Konferencija se održava uoči Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji se obilježava 2. travnja pod pokroviteljstvom Gradonačelnika grada Zagreba.

Posebnost ove konferencije koju pod geslom S nama, o nama! je da ju organiziraju osobe koje su same u spektru autizma. Konferencija je namijenjena hrvatskim stručnjacima i stručnjakinjama kako bi im autistične osobe ukazale na i definirale svoje potrebe u zdravstvenoj i socijalnoj skrbi i edukaciji te s njima podijelile  i razmotrile najnovija saznanja i pristupe podršci za osobe u spektru autizma. 

Ove godine glavni fokus konferencije ‘Autizam i mentalno zdravlje‘ je na ključnim izazovima koji utječu na mentalno zdravlje negovorećih autističnih osoba, autističnih učenika u redovnim razredima, te istražuje strategije i učinkovite interdisciplinarne podrške i pristupe adresiranju psihijatrijskih i psihoterapijskih pitanja mentalnog zdravlja. 

Konferencija će obuhvatiti sljedeće teme:

  • Osobno iskustvo s izazovima mentalnog zdravlja u negovorećih autističnih osoba
  • Autistična anksioznost
  • Kako podržati mentalno zdravlje autističnih učenika u redovitom obrazovnom sustavu
  • Domaća i inozemna iskustva s interdisciplinarnim pristupom mentalnom zdravlju autističnih osoba

O predavačima:

Dr. Luke Beardon, viši predavač s područja autizma pri Autističkom centru Sveučilišta Sheffield Hallam, strastveno se zalaže za smanjenje anksioznosti unutar autistične populacije. Uvjerenja je da društvo često ne uspijeva autističnoj djeci i odraslima pružiti kvalitetnu podrške te uzrokuje anksioznost kod autističnih osoba – često do patoloških razina.

Dr. Raphaël Béné je iskusni doktor medicine s iskustvom u područjima razvojne neuroznanosti, neurologije, dječje psihijatrije i neuroanatomije. 

Radi u klinici pri Centru Hospitalier Universitaire Vaudois (CHUV) u Lausanneu u Švicarskoj, gdje je zadužen za kliničku procjenu djece s nerorazvojnim poremećajima te vodi dijagnostički tim za procjenu Autističnog spektra. 

Dr. Georgia Pavlopoulou je docentica na Odjelu za psihologiju i ljudski razvoj na University College London te direktorica Nacionalnog programa za autizam pri Centru Anne Freud. Koristi kombinaciju ponašajnih, fenomenoloških i participativnih tehnika zajedno s razvojnim pristupom kako bi razumjela društvene čimbenike autističnog mentalnog zdravlja kroz osobne priče autističnih osoba (stres, pripadnost, usamljenost, nisko raspoloženje, obiteljska iskustva).

27. travanj 2024 03:57