Ukratko
StoryEditor

Boris Žgomba: Razdoblje hiper potražnje je iza nas, treba pratiti promjene i vući pravovremene poteze

11. Lipanj 2019.

- Ostvarili smo u svojoj dosadašnjoj kompanijskoj povijesti najuspješniji poslovni rezultat. Naši su ukupni prihodi u 2018. od 416 milijuna kuna u usporedbi s 2017. porasli za 11%, dobit prije oporezivanja za 16%, a broj zaposlenika za 10%. Time je postavljena izuzetno visoka ljestvica i za 2019. koju valja uspješno preskočiti usprkos nizu turbulencija na vanjskim tržištima – kazao je Boris Žgomba, predsjednik Uprave Unilinea, nakon objave poslovnih rezultata

Žgomba dalje navodi kako se što prije trebaju reguliraju uvjeti poslovanja u turizmu.

- Apeliramo na Vladu RH odnosno nadležna ministarstva, prije svega financija i turizma, da konačno riješe nekoliko ključnih pitanja za turizam i u našem području poslovanja za više od 1000 turističkih agencija u Hrvatskoj – od snižavanja PDV-a na konkurentu razinu sa zemljama iz mediteranskog okruženja do reguliranja posebnog postupka oporezivanja turističkih agencija u skladu s europskom praksom‘ - izjavio je Boris Žgomba, pa je naglasio kako spomenuta reguliranja omogućavaju izjednačeniju startnu poziciju u odnosu na konkurente mediteranske turističke zemlje, u kojima su ovakva opterećenja u pravilu dvostruko niža ili ih u slučaju posebnog postupka oporezivanja turističkih agencija čak ni nema, kao i ulaganja u više plaće za zaposlenike, što dovodi do razine konkurentnosti koja će biti sve važnija u nastupajućim razdobljima te stalno tehnološko podizanje kvalitete poslovanja na svim razinama.

Pravovremena diverzifikacija proizvoda i tržišta

U Unilineu ističu da je poslovni rezultat u 2018. odraz pravovremenog prepoznavanja i prilagođavanja promjenama te diverzifikacije turističkih proizvoda i tržišta izvan Europe, posebice u Aziji te Sjevernoj i Južnoj Americi odnosno zemljama španjolskog i portugalskog govornog područja, a planiraju se i veća ulaganja u indijsko tržište.

Povećanje broja dolazaka u 2018. u odnosu na 2017. bilježe sa svih tržišta i to od oko 20%, primjerice iz Kine preko 25%, Singapura oko 20% te Koreje od oko 20%. Kao regionalni lider među touroperatorima i turističkim agencijama Uniline godišnje opslužuje u Hrvatskoj i regiji više od 390 tisuća gostiju.

Sve to zahvaljujući poslovnom sjedištu u Puli, uredu u Zagrebu, sestrinskim tvrtkama u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji te uredima i predstavništvima u Južnoj Koreji, Kini, Japanu i Tajlandu. Ekskluzivni je nositelj franšize Europcar za Hrvatsku te upravlja voznim parkom koji se u 2019. povećao na 1500 vozila.

- Nema opstanka bez rasta, a rasta bez razvoja. U vremenu u kojem je razdoblje hiper potražnje u turizmu u Hrvatskoj definitivno iza nas, nastavljamo pratiti promjene, promišljati i vući pravovremene poteze,‘‘ zaključio je Žgomba.

17. travanj 2024 00:38