Ukratko
StoryEditor

Godina 2023. rekordna u solarima, 2024. još bolja?

15. Prosinac 2023.
foto Lider Media
Piše: Luka Vetma, direktor Forte Solara

U novoj godini očekuje se i reforma tržišta energije na razini cijele Europske unije. Najavljeno je da će se napokon omogućiti direktna prodaja električne energije od proizvođača prema krajnjem kupcu

Godinu iza sebe pamtit ćemo po tome što je u Hrvatskoj napravljeno više solarnih elektrana na kućanstvima nego ukupno u sve godine do sada. Forte Solar također je napravio izniman rezultat: odradili smo promet veći nego u svim prijašnjim godinama zajedno! S ponosom možemo reći da smo postali jedni od vodećih graditelja solarnih elektrana u Hrvatskoj.

Sunčani Hvar

Iza nas je godina u kojoj smo uspješno sagradili elektrane na svim dostupnim krovovima kompanije Sunčani Hvar, što je ujedno, koliko sam informiran, najveći kapacitet solara na jednoj hotelskoj kući u Dalmaciji, a i općenito na krovovima nekog subjekta na otocima! Put prema potpunoj održivosti na Hvaru nastavljen je i članstvom u UNESCO-ovu programu ‘Sustainable Travel Pledge‘, kao prvoj hotelskoj kući u Hrvatskoj kojoj je to uspjelo. Dobre trendove na Hvaru prepoznali su i investitori pa se kompanija nakon ljeta prodala investitoru – šeiku Muhamedu Alabaru, najbogatijem čovjeku iz Dubaija. Vjerujem da su i elektrane koje smo im odradili barem malo pripomogle da se investitor odluči za kupnju.

Nove zakonske regulative

Kućanstvima je omogućeno da imaju višak proizvedene energije iz solara, koji će im sada biti i plaćen do 1327 eura (10.000 kuna) godišnje. Nekada smo imali model stambene štednje u kojem se moglo u početku dobiti 25% prinosa, a poslije 15%, pa je to iskoristilo mnogo obitelji da oplodi svoj kapital. Sad im se pruža mogućnost da slobodne krovove stave u funkciju proizvodnje električne energije, tj. novca.

Aktualan je i natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za kućanstva koji prvi put valorizira i elektrane koje su već sagrađene, uz 50% subvencije (do 600 eura po kW).

Osim tog natječaja, najavljeni su u prvom kvartalu i novi natječaji za kućanstva te za proizvodnu industriju u kojem će se moći ostvariti do 75% subvencije za nabavu solarnih elektrana. Novosti su u regulativi i da su ustanove prebačene u model netiranja u kojem kao i kućanstva na razini mjeseca mogu poslati u mrežu i povući iz mreže proizvedene kilovatsate bez naknade (HEP-ova mreža ‘glumi‘ im bateriju). Olakšana je administracija za gradnju elektrana na zemlji, od kojih izdvajam agrosolarne elektrane koje će sigurno biti hit u godinama koje dolaze. Forte Solar priprema dokumentaciju za više takvih projekata instalirane snage više od 30 MW.

Reforma tržišta električne energije

U novoj godini očekuje se i reforma tržišta energije na razini cijele Europske unije. Najavljuje se da će se napokon omogućiti ‘pravi‘ PPA ugovori, tj. direktna prodaja električne energije od proizvođača prema krajnjem kupcu.

Tko god ima tvrtku i slobodan krov, moći će napraviti elektranu od npr. 100 KW i prodavati vlastitu električnu energiju drugoj tvrtki iz Hrvatske kojoj je to potrebno, ali nema krov na koji može staviti solare (npr. lanac trgovina u šoping-centrima). Energija će se moći prodati po ugovorenoj cijeni (npr. između one koju kupac sada plaća, a proizvođač može ostvariti na burzi) na dugi rok.

Željno se iščekuje i promjena Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima u kojem se najavljuje ukidanje građevinskih dozvola za elektrane snage do 10 MW. Ako taj prijedlog bude izglasan u Saboru, kakav će samo to biti poguranac za gradnju novih kapaciteta obnovljivih izvora energije...

Sadržaj nastao u suradnji s Forte Solarom.

29. travanj 2024 00:48