Ukratko
StoryEditor

HEP raspisao natječaje za dodjelu 99 stipendija srednjoškolcima i studentima

12. Listopad 2023.
Stipendije povećane na 150 do 330 eura

Hrvatska elektroprivreda objavila Natječaj za dodjelu stipendija redovnim učenicima srednjih škola te Natječaj za dodjelu stipendija redovnim studentima, u sklopu kojih će za školsku i akademsku godinu 2023./2024. dodijeliti ukupno 99 stipendija – 40 za studente i 59 za učenike srednjih škola.

Na natječaje otvorene do 24. listopada 2023. godine mogu se prijaviti studenti tehničkih znanosti (smjerovi elektrotehnika, strojarstvo, elektroenergetika) i učenici srednjih strukovnih (tehničkih) škola. Detaljne informacije o natječajima i načinu prijave dostupne su na internetskoj stranici Hrvatske elektroprivrede.

Uz povećanje neto iznosa stipendija, od ove godine natječaji obuhvaćaju i učenike predzavršnih razreda srednje škole, kao i studente 3. godine prijediplomskog studija. Mjesečni neto iznos stipendije za prvu i drugu godinu diplomskog studija tako iznosi 330 eura, odnosno 270 eura za studente treće godine prijediplomskog studija. Za redovne učenike predzavršnih razreda srednje škole mjesečni neto iznos stipendije iznosi 150 eura, odnosno 200 eura za učenike završnih razreda.

Ugovor stipendistima osigurava financijsku potporu tijekom studiranja, odnosno školovanja te zaposlenje u HEP grupi u statusu pripravnika na neodređeno vrijeme nakon stjecanja diplome, odnosno završetka srednjoškolskog obrazovanja, uz obvezu ostanka na radu dvostruko dulje od vremena za koje je primao stipendiju u društvu koje ih je stipendiralo – HEP-Operatoru distribucijskog sustava, HEP Plinu ili HEP Proizvodnji. Isplata stipendije počinje od datuma sklapanja ugovora o stipendiranju i traje do završetka srednjoškolskog obrazovanja/studija. Planiranim stipendiranjem učenika i studenata osigurat će se stručni kadrovi na radnim mjestima ključnim za funkcioniranje elektroenergetskog sustava i energetske infrastrukture.

Suradnja s obrazovnim institucijama

Upravljanje ključnom energetskom nacionalnom infrastrukturom i provedba obnovljivog scenarija razvoja HEP-a izvori su izazovnih radnih zadataka koji zahtijevaju timski i interdisciplinarni rad. Zbog toga HEP želi privući  i osposobiti nove generacije obrazovanih i motiviranih stručnjaka, mladih ljudi kojima će se omogućiti stjecanje potrebnih znanja i vještina za rad u dinamičnom i kompetitivnom energetskom sektoru. Stipendiranje učenika i studenata, budućih HEP-ovih radnika tako je samo jedna od aktivnosti koja će tome doprinijeti.

Osim stipendiranjem učenika i studenata, gdje je samo  u posljednjih desetak godina podržao više od stotinu redovnih studenata, primarno tehničkih struka, HEP donacijskim programima te projektima u partnerstvu s obrazovnim institucijama promovira suradnju gospodarstva i obrazovanja. Od 1995. godine do danas gotovo 900 učenika osnovnih i srednjih škola dobilo je HEP-ovu nagradu Imam žicu! za pobjednike državnih natjecanja znanja iz matematike, fizike i elektrotehnike. Nastojeći osigurati što bolje uvjete informatičkog obrazovanja u osnovnim školama, HEP je 2015. pokrenuo nacionalnu akciju Za naše male genijalce, u kojoj je do sada donirao 650 novih računala za učenike 198 osnovnih škola diljem Hrvatske.

27. travanj 2024 08:56