Ukratko
StoryEditor

HGK: U uvjetima globalnih nestabilnosti Hrvatska je interesantna lokacija za nearshoring, posebice u ICT-u, prometu i logistici

14. Prosinac 2023.
Luka Burilovićfoto Pixsell

S ukupnom robnom razmjenom u 2022. godini od preko 3,4 milijarde eura, Austrija je sedmo izvozno tržište za hrvatske proizvode sa značajnim prostorom za proširenje trgovine. Istaknuto je između ostalog na austrijsko – hrvatskom gospodarskom forumu u Beču na kojem je sudjelovalo više od 150 sudionika i 40-tak hrvatskih tvrtki iz ICT sektora, graditeljstva, turizma, prehrambene i prerađivačke industrije.

Forum su zajednički organizirale austrijska i hrvatska gospodarska komora, održan je na prvu godišnjicu otvaranja zajedničkog ureda HGK i Hrvatske turističke zajednice u Beču.

- U prvoj godini rada predstavništva u Austriji dodatno smo pozicionirali naše tvrtke te usluge HGK na austrijskom tržištu. Postoji značajan potencijal za proširenje suradnje jer je Austrija s ukupnom robnom razmjenom u 2022. godini od preko 3,4 milijarde eura, naše sedmo izvozno tržište, no bilateralnu suradnju i dalje obilježava vanjskotrgovinski robni deficit. Uvjeren sam da se to može promijeniti jer u uvjetima globalnih nestabilnosti, Hrvatska i Austrija mogu pronaći prostor za suradnju za nearshoring i reshoring, posebice u ICT sektoru, prometu i logistici - rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Na forumu je između ostalog naglašen strateški položaj luke Rijeka i obližnjeg LNG terminala. Takav položaj luke omogućuje bolju povezanost Mediterana i srednje Europe što je posebno došlo do izražaja u vrijeme nedavnih poremećaja u dobavnim pravcima. S obzirom na uspješnu provedbu Plana oporavka iz kojega Hrvatska ima 10 milijardi eura, otvara se još veća prilika da HGK pruži potporu svojim članicama u procesima uključivanja, financiranja i povezivanja vezano uz projekte koji se provode u okviru Plana oporavka.

To se odnosi i na suradnju sa austrijskim partnerima.

Sudionici foruma na kojem su između ostalih iz Hrvatske sudjelovali Tomislav Mihotić, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika vlade za gospodarstvo i Tomislav Radoš, podpredsjednik HGK, istaknuli su kako se gospodarstva dviju država trebaju fokusirati na infrastrukturu, energetiku, digitalizaciju te dualni sustav obrazovanja kako bi poticali razvoj malog i srednjeg poduzetništva kao važnog pokretača gospodarstva.

Da je hrvatskim tvrtkama Austrija tradicionalno i poželjno tržište, pokazao i velik interes naših gospodarstvenika na forumu. Maja Borovina Frankić, voditeljica razvoja tvrtke Spegra inženjering, naglasila je kako je sudjelovanje na forumu dobra prilika da se u ambicioznom poslovnom okruženju istraži blisko i respektabilno tržište.

- Posebno su nam interesantni B2B susreti te prilika da čujemo interese različitih dionika na tržištu. Ovo je dobro došla inicijativa od strane HGK i prilika da svoje članstvo iskoristimo u okruženju koje nosi poslovni potencijal. Hrvatska je ravnopravna članica EU ali prilike za sudjelovanje na drugim europskim tržištima još uvijek su nedovoljno iskorištene. Svaki organizirani susret s gospodarstvenicima i donositeljima odluka iz drugih zemalja, prilika je za nas i za hrvatsko gospodarstvo u cjelini - zaključila je Borovina Frankić.

27. travanj 2024 11:01