Ukratko
StoryEditor

Hrvatski sabor donio Državni proračun za 2024.

30. Studeni 2023.
Vlada i medijifoto Ratko Mavar

Hrvatski sabor u četvrtak je, većinom glasova, donio Državni proračun za 2024. godinu, prema kojemu će država u idućoj godini uprihoditi 28,5 milijardi, a potrošiti 32, 6 milijardi eura, ‘za‘ proračun je glasovalo 77 zastupnika, 42 je bilo protiv.

U odnosu na ovu godinu, prihodi rastu za tri, a rashodi za 11, 2 posto. Proračunski manjak trebao bi biti 1,9 posto BDP-a, odnosno 4,1 milijardi eura. 

Realni gospodarski rast za iduću godinu Vlada projicira na 2,8 posto, te očekuje da će udio javnog duga u BDP-u sa 60,7 posto u ovoj godini, pasti na 58 posto BDP-a, dok bi stopa inflacije trebala biti 3,1 posto.

Oporba je do samo glasovanja o predloženom Državnom proračunu za 2024. navodila kako je on predizborni i da je nerealan. Tvrdila je kako  Vladu ne zna kvalitetno upravljati javnim financijama te upozorila da hrvatski građani u EU prednjače po davanjima za hranu.   

Vlada i vladajući su pak ustrajali da je proračun održiv, razvojan i socijalan.

- Prioritet nam je zaštiti socijalno najizloženije sugrađane, osigurati stabilnost javnih financija i nastaviti ulagati u daljnji razvoj - poručio je nedavno  premijer Andrej Plenković.

Na oporbene kritike da je proračun rastao dvostruko više od plaća i da je u odnosu na 2016. veći za sto milijardi kuna, ministar financija Marko Primorac istaknuo je kako u idućoj godini rashodi za zaposlene rastu za 1, 5 milijardi eura, a oni za umirovljenike oko milijarde eura.

Nezadovoljna Vladinim prijedlogom proračuna, oporba ga je kroz 463 amandmana pokušala drugačije ‘posložiti‘.  

No, djelomično je prihvaćeno samo šest njenih amandmana, ostali su odbijeni.

Prihvaćeni su amandmani oporbenih Nikole Stephana Bartulice (DP), IDS-a, Ružice Vukovac (PH), Marine Opačak Bilić (NZ), Boške Ban Vlahek (SDP) i Romane Nikolić (SD).

To pak znači da će država izdvojiti nešto više sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz hrvatske dijaspore, da će sa 150 tisuća eura pomoći sanaciju Eufrazijeve bazilike, a sa gotovo milijun eura svinjogojcima da osiguraju biosigurnosnu infrastrukturu. Također će izdvojiti 600 tisuća eura više za stipendije siromašnijih studenata, sa 130 tisuća eura poduprijet će ulaganja u kontinentalnu turističku infrastrukturu, a za palijativnu skrb izdvojit će još 1, 1 milijun eura.

Sastavnim dijelom proračuna postali su i amandmani HDZ-ovih Darka Sobote, Damira Habijana i Ivana Radića te nezavisne Marijane Petir.

Slijedom toga, država će za izgradnju studentskog doma u Koprivnici u idućoj godini izdvojiti 300.000 eura, a godinu poslije 4,7 milijuna eura, dok za učenički dom u tom gradu iduće godine dati milijun eura, a u 2025. tri milijuna eura.

Redovitu djelatnost Sveučilišta Sjever pojačat će sa 2,5 milijuna eura, za borbu protiv komaraca u Osijeku i okolici izdvojit će 600 tisuća eura, a za kupnju kuća mladim obiteljima na selu milijun eura.

26. travanj 2024 13:23