Ukratko
StoryEditor

HTZ: U hotelima u prvih pet mjeseci 25,3 posto više noćenja nego lani

19. Lipanj 2023.

Za vodeće hotelske kompanije u Hrvatskoj turistička sezona prema svim najavama i stanju na terenu ide očekivano, s dobrim prometom i snažnom potražnjom te se očekuje da će ukupno biti bolja od lanjske, komentirao je za Hinu direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić.

- Prema svim pokazateljima i rezultatima ostvarenim do sada, očekuje se da će ovogodišnja turistička sezona i u smislu turističkog prometa i prihoda biti bolja nego prošle godine. Stanje rezervacija za glavni dio sezone je dobro, pogotovo u hotelima i kampovima - iznosi Ostojić.

Trenutno su, barem što se tiče velikih hotelskih kompanija, svi objekti otvoreni, a kaže i da su u najvećoj mjeri popunjene otvorene pozicije za sezonske radnike i da tu ne bi trebali imati većih izazova.

Dobrim smatra što se kasnije predani zahtjevi za uvozom radnika ubrzano rješavaju te hotelijeri očekuju da će se uskoro popuniti i preostale potrebe. 

Na pitanje što se očekuje u ljetnoj ‘špici‘ sezone, ima li možda zastoja u bukingu i hoće li ‘last minute‘ biti izraženiji nego lani, napominje da se s obzirom na ukupnu strukturu smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj i intenzivan rast broja kreveta u obiteljskom i nekomercijalnom smještaju zadnjih godina, može dogoditi da dio tih kapaciteta u nekim razdobljima sezone ostane nepopunjen.

- Na terenu se i ove godine potvrđuje trend koji je pandemija samo dodatno istaknula - objekti u koje se investira bilježe visoku potražnju, što otvara prostor za podizanje cijena, dok oni u koje se ne investira imaju sve veći izazov s punjenjem i održavanjem cijena - naglašava direktor HUT-a.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ) iz sustava eVisitor, u hotelima je u prvih pet mjeseci ove godine ostvareno 5,3 milijuna noćenja ili 25,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. To je i oko 47 posto od ukupnih noćenja u komercijalnom smještaju za pet mjeseci.

Slično je bilo i u svibnju kada je u hotelima ostvareno 40 posto od ukupnih komercijalnih noćenja, tj. gotovo 2,3 milijuna noćenja, što je 25,3 posto više nego u lanjskom svibnju.

Zadnji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o cijenama uslužnih djelatnosti pružatelja usluga u prvom tromjesečju pokazuju da su cijene u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane porasle 19,1 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine.

Pritom su cijene smještaja porasle za 19,5 posto, a pripreme i usluživanja hrane i pića za 19 posto.

27. travanj 2024 17:23