Ukratko
StoryEditor

Humanitarna Rotary večer - Rotarijanci protiv dječje paralize

26. Listopad 2023.
Rotarijanci protiv dječje paralize

Svake godine, 24. listopada, obilježava se Svjetski dan borbe protiv dječje paralize. U prelijepom ambijentu Hrvatskog državnog arhiva tim je povodom, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, održan humanitarni koncert Amire Medunjanin i Mate Grgata koji je okupio brojne članove Rotary zajednice u Hrvatskoj.

Polio je virusna bolest protiv, kada se jednom dobije, nema lijeka. Kod dijela zaražene djece razvija se paralitički oblik bolesti i uzrokuje trajni invaliditet.

Do akcije Rotary zajednice kojoj su se 1985. godine pridružili Svjetska zdravstvena organizacija i brojni drugi, od polija je svake godine obolijevalo 350.000 djece u 125 zemalja svijeta ostavljajući za sobom smrt i invalidnost kod desetaka tisuća. U Hrvatskoj je zadnji slučaj dječje paralize zabilježen 1989. godine, a godišnje je od ove bolesti u nas obolijevalo 500-ak djece. U Hrvatskoj je zadnji slučaj dječje paralize zabilježen 1989. godine, a godišnje je od ove bolesti u nas obolijevalo 500-ak djece.  Broj zaraženih smanjen na samo 10-ak slučajeva ove godine u nekoliko pokrajina Pakistana i Afganistana. Ipak, dok je divlji soj virusa još uvijek prisutan u svijetu, moguće je njegovo ponovno širenje! Stoga članovi Rotarya svake godine u listopadu posebno prikupljaju sredstva za pomoć u iskorjenjivanju ove opake bolesti.

- Presretni smo da su ovom humanitarnom večeri i angažmanom svih Rotary klubova u Hrvatskoj osigurana sredstva za zaštitu 50.000 djece od ove teške zarazne bolesti - izjavila je guvernerica Rotary Distrikta u Hrvatskoj dr. Sunčica Bulat Würsching.

- Samo zajedničkim naporima možemo ispuniti obećanje koje su dali rotarijanci prije četrdesetak godina – svijet bez dječje paralize - istaknula je dr. Jelena Popić, voditeljica odbora za služenje zajednici.

27. travanj 2024 09:53